Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Týc na hraně zákona. Vytvořil obrazy z popela mrtvých

Kultura

  10:15aktualizováno  12:26
Kontroverzní umělec Roman Týc vytvořil obrazy z popela zesnulých. V úterý večer je vystaví v galerii Dvorak Sec Contemporary v Praze.

Roman Týc se nefotí. K rozhovoru o své výstavě vytvořil tematickou ilustraci s vlastním odrazem. foto: Roman Týc

Umělec totiž tvrdí, že v krematoriích vznikají přebytky, tedy popel zesnulých, který končí často bez piety na skládkách. Chce tak otevřít diskusi o nezdravém vztahu současné společnosti ke smrti.

Výtvarník Roman Týc zahájí 27. září večer v galerii Dvorak Sec Contemporary v Praze výstavu obrazů, které vytvořil z popela zesnulých.
Týc chce otevřít diskusi o nezdravém vztahu současné společnosti ke smrti.

Výstava Grave Robber v galerii Dvorac Sec Contemporary

"Tento projekt je o vztahu k zesnulým, o funerálních stereotypech, o přežitých rituálech, o pokrytectví, strachu z pravdy a zvrácených hodnotách," vysvětluje své dílo Týc v rozhovoru pro LN.

Vystavené obrazy jsou neprodejné a galerie umělci navrhla, aby byl popel zesnulých po skončení výstavy s veškerou pietou rozprášen na důstojném místě.

Roman Týc je pseudonym umělce a člena skupiny Ztohoven. Veřejnost ho zná díky medializovaným akcím, jakými byly výbuch v přímém přenosu na ČT2 nebo kauza falešné občanky. Nejznámější Týcovou akcí je projekt Semafory z roku 2007, ve kterém autor na 50 semaforech pro chodce po celé Praze nahradil čočky se statickými panáčky za panáčky v akci - sedícího, ukřižovaného, čurajícího, odpočívajícího či s flaškou.

Za projekt získal první cenu na vídeňském festivalu Sidewalk cinema, naproti tomu v České republice byl Týc za projekt odsouzen k trestu odnětí svobody ve výši jednoho měsíce a momentálně čeká na rozhodnutí k nástupu trestu do vězení.

Roman Týc za hranicí zákona?

LN Myslel jste na to, že opět stojíte na hranici zákona? 
Zákon není nic pevného, naopak, je to neustále se měnící útvar. Dokáže mít hranici tak nejasnou, že jen těžko soudit toho, kdo si tudy odbíhá zazpívat do země krále Miroslava. Neberu zákon vážně, protože vím, že je tu pro mě, a ne já pro něj. Stejně to mám se vším, co k systému patří.

LN Jaký je podle vás postoj naší společnosti ke smrti? 
Smrt je součástí života, ale nechceme o ní slyšet. Naši blízcí umírají v prostředí nemocnic. Smrt blízkého člověka je nám úředně oznámena úmrtním listem a potvrzena předáním urny. Poslední rozloučení v krematoriu je spíše formalitou než smysluplným rituálem. V dnešní době jsou až dvě třetiny kremací bez obřadu. Smrt je jen formalita, další neplatné rodné číslo, jen vyplnit řádek s datem úmrtí. Myslím, že na mé výstavě bude divák fenoménu smrti blíž než kdy předtím, a není to metafora.

Celý rozhovor s Romanem Týcem najdete v úterním vydání Lidových novin.

Autoři: