Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

‚Učebnicový příklad mistrovské filmařiny.‘ První reakce na Scorseseho Irčana nešetří chválou

Kultura

  17:00
NEW YORK - Stopáží dlouhá mafiánská podívaná Irčan (The Irishman) si získala kritiky. První ohlasy na filmu vyzdvihují precizní režisérskou práci, nastříhání a herecké výkony ústřední trojice - Roberta De Nira, Ala Pacina a Joea Pesciho.

Ustupte! Snímek Irishman (2019). Režie: Martin Scorsese. foto: NYFF

Frank Sheeran (Robert De Niro) sice pochází z chudé rodiny, ale vypracoval se až na špičkového gangstera a nelítostného zabijáka. Údajně vlastnoručně připravil o život 25 lidí. Jedním z nich byl i známý mafián Jimmy Hoffa (Al Pacino). Snímek vznikl na motivy knihy Irčan aneb Tak vy malujete kvartýry (česky Leda, 2018) spisovatele Charlese Brandta. Podle ohlasů jde o další skvělou povedenou od oscarového režiséra.

Robert de Niro ve filmu Irčan (2019). Režie: Martin Scorsese.
Robert de Niro ve filmu Irčan (2019). Režie: Martin Scorsese.

Irčan je mistrovské dílo. Vtipné, velkolepé a hlavně melancholické. Režisér Scorsese se v něm vypořádává se stárnutí, odkazem i lidskou smrtelností. Konec mě rozplakal,“ napsal Chris Evangelista, kritik webu Slashfilms.

Martin Scorsese

Irčan je Scorseseho kombinace filmů V přístavu a Kmotra. Když k tomu připočítáte přidanou nostalgii jeho předchozích snímků, působí Irčan téměř jako labutí píseň. Film je skvěle nastříhaný a všichni tři hlavní herci předvádějí vynikající výkony,“ shrnul svůj názor J Don Birnam z webu Slashreport. 

Irčan je fantastický! Svaté mafiánské trio - De Niro, Pacino a Pesci - utáhnou tento 3,5 hodiny dlouhý film bez obtíží a ještě u toho podávají herecké výkony zralé na Oscary. Digitální omlazování fungovalo. Scorsese má stejnou energii, jakou měl v sedmdesátých letech a jeho novinka nabízí mafiánskou akci i prostor k zamyšlení,“ neskrývá nadšení blogger Seán Kelso. 

„Kvalitou je to zhruba někde uprostřed Scorseseho tvorby. Je to spíše taková opatrná studie lidského charakteru, ne čistokrevný film o mafiánech,“ myslí si Mara Reinsteinová, kritička magazínu US Weekly

„Scorsese to v sobě stále má. Irčan je učebnicovým příkladem mistrovské filmařiny,“ shrnul své nadšení Edward Douglas.

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...