Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Úhoři mají nabito. Michálkův film je sondou do party mužů na útěku před všedností

Kultura

  15:30
PRAHA - Černá komedie režiséra Vladimíra Michálka Úhoři mají nabito vypráví příběh party mužů, kteří unikají před realitou všedních dnů. Pětici vesměs neúspěšných chlapů, kteří stále žijí v zajetí svých pubertálních snů, ztvárnili Oldřich Kaiser, Kryštof Hádek, Matěj Hádek, Jiří Vyorálek a Patrik Holubář. Snímek o touze po adrenalinu na českém maloměstě dorazí do tuzemských kin 21. února.

Záběry z natáčení. Snímek Úhoři mají nabito (2018). Režie: Vladimír Michálek. foto: FALCON/SLOTHMACHINE

„Obsazení byla velká skládanka. Měl jsem potvrzené bratry Hádky a Patrika Holubáře. K nim přibyl Jiří Vyorálek, s kterým jsem pracoval na filmu Posel. A až nakonec přišel Olda Kaiser a Anna Kameníková,“ uvedl režisér Michálek. „Kaiser je ohromná osobnost a fantastický herec. Samozřejmě jeho příchodem dostala parta přirozeného vůdce. Starého veterána. Postavy ve scénáři jsou neživé figury. Ten zázrak života se stává příchodem herce,“ dodal.

Záběry z natáčení. Snímek Úhoři mají nabito (2018). Režie: Vladimír Michálek.
Záběry z natáčení. Snímek Úhoři mají nabito (2018). Režie: Vladimír Michálek.

Jak oženit Vietnamce. Film Na střeše je uvěřitelná proměna jednoho škarohlída

Scénář k filmu pochází z pera Petra Pýchy, který byl počátkem ledna za scénář k filmu Olma Omerzua Všechno bude nominován na Cenu české filmové kritiky 2018. Pro hrdiny jeho příběhu se hra na URNU (Útvar rychlého nasazení) stala únikem z jejich nudných životů. Do své hry zatahují nic netušící okolí a budují v sobě falešnou představu neohrožených hrdinů. Všechno jde hladce až do okamžiku, kdy se octnou v nesprávnou chvíli na nesprávném místě a nešťastná shoda okolností změní jejich životy.

Výraznou roli získal i zpěvák skupiny Monkey Business Matěj Ruppert jako gauner, který neúspěšně přepadne benzinovou pumpu. „Jsem neherec, ale výrazně mi pomohla maska. Za vším stojí maskérna, jen ty sliny jsou moje pravé, pečlivě jsme to trénoval. Tohle není role jako z filmů od režisérů Kurosawy nebo Almodóvara, tohle je spíše postava z Terminátora,“ řekl.

Scenárista a režisér Michálek debutoval v roce 1994 filmem Amerika volně natočeným na motivy stejnojmenného románu Franze Kafky. Upozornil na sebe o dva roky později snímkem Zapomenuté světlo o těžkém životě faráře ztvárněného Bolkem Polívkou, který se snaží v době komunismu zachránit venkovský kostel. Za film Je třeba zabít Sekala z roku 1998 obdržel deset Českých lvů. K jeho dalším známějším režijním dílům patří Babí léto vyprávějící o starších lidech, kteří si chtějí ještě užívat radosti života, a film O rodičích a dětech, probírající mezigenerační vztahy. Zatím posledním Michálkovým uvedeným snímkem je komedie Prázdniny v Provence z roku 2016, která příliš neuspěla u kritiky ani u diváků.

Autor: