Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Ukradená fotografie Františka Drtikola má nevyčíslitelnou hodnotu

Kultura

  10:56aktualizováno  16:50
PRAHA - Ze stálé expozice Uměleckoprůmyslového muzea v Praze o víkendu neznámý zloděj ukradl vzácný akt Vlna fotografa Františka Drtikola (1883 až 1961). Pachatel fotografii odcizil patrně v neděli večer, zaměstnanci muzea ztrátu exponátu zjistili v pondělí, řekla ředitelka muzea Helena Koenigsmarková.

Vlna, slavná fotografie Františka Drtikola, zmizela z UPM

Na světových aukcích je Drtikol nejvíce ceněným českým fotografem. Vlna má nevyčíslitelnou uměleckou hodnotu. Případem se zabývá policie, uvedlo Právo.

Odborníci: Na aukci neprodejná, zpeněžit se ale dá

Fotografie Františka Drtikola Vlna je podle odborníků na otevřeném
aukčním trhu neprodejná. Úspěšně zpeněžit by se ale možná dala přes soukromé obchodníky a galerie, i když s rizikem. Prodej fotografií se liší
od prodeje obrazů v tom, že od fotografií existuje více variant. Bývá tedy složitější dohledat původ a ověřit vzácnost nabízené fotografie.

Zmizel nejvzácnější originál, hodnota je nevyčíslitelná
"Jsme naprosto zdrceni. Je to nejvzácnější Drtikolův originál v majetku muzea i v dějinách české a světové fotografie," řekla ředitelka. "Když jsme Vlnu půjčovali na zahraniční výstavy, tak pojistná hodnota byla 50.000 eur (1,2 milionu korun), skutečná uměleckohistorická cena je prakticky nevyčíslitelná," dodala.

Podle informací internetové aukční stránky ARTplus berlínská galerie Kicken (Gallery Kicken) loni v březnu na uměleckém veletrhu v Maastrichtu jednu z variant Drtikolovy Vlny nabízela sběratelům za 400.000 eur (více než 9,5 milionu korun).

Zloděj fotografii vyřízl
Zloděj fotografii ukradl zřejmě v neděli kolem 18:00, tedy krátce před uzavřením muzea. "Vyřízl velmi zručně fotografii z rámu i pasparty a musel s tím mít zkušenost," řekla ředitelka. Podle ní byl zloděj profesionál, nejspíš pracoval na zakázku.

Drtikol patří v současnosti k nejznámějším světovým fotografům své generace. V letech 1910 až 1935 vlastnil v Praze proslulý ateliér, kde fotil i prezidenty Tomáše Garigua Masaryka a Edvarda Beneše nebo skladatele Leoše Janáčka. Proslavily jej ale především akty v geometrických dekoracích.

Výběr krádeží výtvarných děl v České republice v posledních deseti letech

2001 - Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem na Litoměřicku přišla o obraz Jana Zrzavého Máří Magdaléna za zhruba tři miliony korun. Koncem března téhož roku policie zadržela dva podezřelé, jeden z nich prozradil úkryt obrazu.

2001 - Olejomalbu rakouského expresionisty Egona Schieleho za několik milionů korun ukradl v českokrumlovském Egon Schiele Art Centru jeden z návštěvníků. Policisté dílo po roce vypátrali a zabavili v Praze.

2002 - Tehdejší šéf televize Nova Vladimír Železný policii oznámil, že mu z galerie Zlatá husa zmizel obraz v hodnotě zhruba 21 milionů korun. Dílo Marka Chagalla Jákobův žebřík ani zloděje se policii nepodařilo najít a případ byl v roce 2004 odložen.

2002 - Z Památníku Josefa Lady v Hrusicích u Prahy se ztratilo osm originálních obrazů za 2,25 milionu korun. V květnu 2003 policie dopadla pětičlenný zlodějský gang, který měl vloupání na svědomí. Dopadeni byli i překupníci a policie nalezla většinu ukradených obrazů.

2003 - Šest obrazů malíře a spisovatele Josefa Čapka v hodnotě přes milion korun ukradli zloději z Muzea bratří Čapků v Malých Svatoňovicích na Trutnovsku. O dva dny později policisté zatkli gang podezřelý z krádeže a zajistili i obrazy.

2004 - Pořadatelé po skončení výstavy Až kometa šlehne nás v pražské výstavní síni Mánes zaznamenali zmizení obrazu Josefa Čapka s názvem Rumba. Policie po půl roce případ odložila, obraz ani zloděje se jí nepodařilo najít. Hodnota díla na aukci by se zřejmě mohla pohybovat kolem dvou milionů korun.

2005 - Neznámý pachatel či pachatelé se vloupali do starožitnictví v ulici Milady Horákové v Praze 7 a ukradli dva vzácné obrazy Václava Špály v celkové hodnotě 1,25 milionu korun. Pachatele policie podle dostupných údajů nevypátrala.

2005 - Policisté zadrželi v Plzni muže převážejícího lup asi 400 obrazů místního malíře Miroslava Zikmunda. Hodnota obrazů v roce 2004 zesnulého výtvarníka byla odhadována na několik milionů korun. Obrazy zmizely asi v polovině května 2005 z ateliéru v Hálkově ulici v Plzni.

2008 - V noci byly v Praze 6 majiteli ukradeny tři obrazy Václava Špály. V květnu policisté ukradená díla zajistili při jejich prodeji v Praze. Obrazy mají podle policie hodnotu v řádu desítek milionů korun.

2008 - Ozbrojený lupič ukradl z muzea v Novém Bydžově na Královéhradecku dva cenné obrazy Jana Zrzavého a Václava Špály. Odnesl si i historické knihy a mince. V březnu 2009 policie zatkla dva pachatele, obrazy i většinu odcizených předmětů zajistila.

2010 - Dva obrazy Mikoláše Alše ukradli podle policie neznámí zloději z bytu v Ostravě-Mariánských horách. Společně s nimi zmizelo i jedno dílo malíře Huga Boettingera. Majitelka předběžně odhadla škodu na 150.000 korun.

2011 - Pražská policie oznámila, že vyšetřuje krádež vzácných historických fotografií, které se během několika let postupně ztrácely z archivu Národního technického muzea. Škoda se odhaduje na statisíce korun, historickou škodu podle odborníků nelze vyčíslit.

2011 - Ze stálé expozice Uměleckoprůmyslového muzea v Praze patrně v neděli 13. března neznámý zloděj ukradl vzácný akt Vlna fotografa Františka Drtikola. Vlna má nevyčíslitelnou uměleckou hodnotu, její pojistná hodnota byla 50.000 eur (1,2 milionu korun).

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!