Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Umělecká záhada rozluštěna? Vím, kdy byl namalován ‚nejkrásnější obraz na světě‘, tvrdí astronom

Jan Vermeer - Pohled na Delft. foto: REPRO LN

LONDÝN - Historici umění se přou o to, kdy byl namalován slavný obraz Pohled na Delft holanského malíře Jana Vermeera. Astronom Donald Olson analyzoval prvky, které umělec namaloval přímo na plátno, a tvrdí, že datum vzniku obrazu zná.
  5:00

Dle slavného spisovatele Marcela Prousta, autora ságy Hledání ztraceného času, je Pohled na Delft nejkrásnější obraz na světě. Namaloval jej holandský barokní mistr Jan Vermeer, malíř, o němž je toho známo velmi málo. Ačkoliv se sám na obraz podepsal (na člun na levé straně plátna), historici umění se do dnešních dnů přou, kdy přesně byl obraz namalován. Odhadují, že se tak stalo někdy mezi roky 1648 až 1651.

Johannes Vermeer: Dívka čtoucí dopis, 1663
Johannes Vermeer: Het melkmeisje, 1660

Donald Olson, profesor astronomie na univerzitě v Texasu, tvrdí, že správné datum určil. Tvrdí, že zná nejen rok, ale i den, měsíc a dokonce přesnou hodinu, kterou Vermeer na svém plátně zachytil. 

Spolu se svým bývalým kolegou, fyzikem Russellem Doeschererm, odcestoval přímo do Delftu. Zde spolu zkoumali budovy a orientační body zachycené na obraze spolu s postavením Slunce. Důležitý byl pro ně sloup světla vrhaný na věž kostela Nieuwe Kerk ve středu obrazu. 

„To byl nás klíč. Jde o velmi citlivý ukazatel toho, v jaké poloze Slunce musí být, aby tu věž takto ozářilo,“ vysvětluje Olson. Od tohoto poznatku vědci s pomocí pokročilého astronomického softwaru vydedukovali zbytek. Například určili, že se malíř díval od severu, takže sluneční svit musel přicházet od jihovýchodu. To znamená, že se scéna odehrávala ráno. Podle špatně čitelných hodin na věži mohlo být kolem osmé. 

Jan Vermeer - Pohled na Delft.

Oba vědci pak nález publikovali v prestižním magazínu Sky & Telescope. Veermerův podle nich obraz maloval 3. září 1659 v 8 hodin ráno. 

Teoerie už má i prvního odpůrce. Historik umění Kees Kaldenbach tvrdí, že obraz vznikl spíše v květnu. Pozná se to podle ně na lodích v přístavu. Ty se podle výbavy připravují na lov sleďů, který každoročně začínal v červnu.  

Obraz Pohled na Delft každopádně uchvacoval milovníky umění již v minulosti. Z jeho prodeje z roku 1822 se dochoval následující popis: „Způsob malby je smělý, silný a mistrovský, jak jen si je možno představit; vše je překrásně prosvětleno slunečním jasem, soulad vzduchu a vody, povrchy zdí a perspektiva tvoří znamenitý celek; je to obraz svého druhu absolutně jedinečný.“ Dnes se obraz nachází v obrazárně Mauritshuis, která spadá pod Národní muzeum v Haagu. 

Jan Vermeer (1632 - 1675)

Vermeer se narodil v nizozemském Delftu, který zachytil i na několika obrazech. Do dějin vstoupil jako jeden z nejznámějších nizozemských barokních malířů. Za svůj život namaloval jen 37 obrazů, takže jsou jeho díla velmi vzácná a sběratelé umění jsou ochotni za ně platit miliardové sumy. Jeho díla se také často padělala. 

Mezi úplně nejznámější Vermeerův obraz patří Dívka s perlou. Známé jsou ale i plátna Mlékařka, Dívka čtoucí dopis, Hodina hudby, Goegraf nebo Hráčka na loutnu.

Jan Vermeer - Dívka s perlou.

Autor: