Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Umělecké vedení ND se vrátí. Repertoár se přesto může zhroutit

Kultura

  15:11
PRAHA - Umělecké vedení Národního divadla se po poradě s ředitelem Janem Burianem a po seznámení s výsledky dnešního jednání s ministrem kultury Jiřím Balvínem, rozhodlo navrátit do funkcí. Situace však zůstává kritická v souboru činohry, kde daly výpověď dvě desítky herců.

Umělecký šéf Činohry Národního divadla v Praze Michal Dočekal foto: ČTK

"S herci zahájím debaty prakticky už dnes, ale těžko mohu předjímat, jak se zachovají. Budu se snažit, aby škody byly co nejmenší, ale ty ekonomické budou v každém případě," řekl umělecký šéf činohry Michal Dočekal. Ředitel Jan Burian s ním souhlasil: "Některé jsou nevratné," komentoval Dočekalova slova.

Sezóna v ohrožení

Kauza se podle Buriana i Dočekala odrazí nejen na pověsti české první scény, ale také na její návštěvnosti a bude mít vliv na její hospodaření.

"Musím velmi pečlivě uvážit, jaký argument mohu použít, protože nejde o to, zda se některé představení přezkouší či nahradí. Výpovědí v činohře jsou více než dvě desítky," dodal Dočekal. Nechtěl předjímat, které inscenace by repertoár opustily.

"Svou rezignaci jsem oznámil na protest proti odvolání Jana Buriana a přidalo se ke mně poměrně dost lidí. Doufám, že řada výpovědí se nebude realizovat, ale obávám se, že se repertoár může zhroutit," podotkl Dočekal. "Nemá smysl setrvávat dál v opozici, protože bychom divadlu ještě víc uškodili," komentoval jeho slova šéf baletu Petr Zuska.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...