Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

UPM v Praze po třech letech rekonstrukce otevírá brány

Kultura

  16:00
PRAHA - Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze přivítá první návštěvníky v běžném provozu od 15. listopadu 2017 otevřením první výstavy Director´s Choice – Výběr ze sbírek, kterou bylo možné připravit ze sbírek muzea po převzetí budovy v květnu tohoto roku. Kromě muzea se pro veřejnost otevře i knihovna.

Zrekonstruovaná budova uměleckoprůmyslového muzea. foto: UPM

Výstava představí mistrovská díla ze všech oborů uměleckého řemesla, užitého umění a designu, mimořádná svým provedením či významem. Její osu tvoří reprezentativní výběr ředitelky muzea Heleny Koenigsmarkové určený pro publikaci vydanou londýnským nakladatelstvím Scala Arts & Heritage Publishers v edici Director’s Choice, která ukazuje sbírky světových muzeí pohledem jejich ředitelů. Prostřednictvím příběhů těchto vybraných předmětů výstava přibližuje i osudy sbírek v dobách společenských proměn. Unikátní díla „s příběhem“ jsou součástí výběru téměř tří set exponátů ze všech muzejních sbírek, od nábytku a skla až po oděvní módu, šperk, hračku či fotografii. V třiceti tematických celcích je zachycen vývoj uměleckého řemesla od gotiky a renesance až do 20. století, zastoupeného pracemi Alfonse Muchy, Františka Drtikola, Pavla Janáka, Ladislava Sutnara, Františka Víznera a dalších. 

Zároveň se muzeum otevře v období od 15. listopadu do 17. prosince i pro muzeum netypickým aktivitám. Pod zastřešujícím názvem UPkemp to budou přednášky, promítání, čtení a křty nových knih či módní přehlídka Vyšší odborné školy oděvního návrhářství.

Po rekonstrukci obnovuje svoji činnost také Knihovna Uměleckoprůmyslového musea v Praze, která je největší českou veřejnou odbornou knihovnou specializovanou na volné a užité umění, architekturu a design. Fondy knihovny jsou budovány od roku 1887, kdy se knihovna poprvé otevřela veřejnosti. Ve studovně byl zachován původní mobiliář Josefa Schulze a také barokní knihovní skříně z piaristického kláštera v Benešově, zabudované sem při stavbě muzea v letech 1897 až 1900. Knihovna bude otevřena od úterý do soboty.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!