Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Unikátní pohled do litografické dílny nabídne výstava Petra Korbeláře

Kultura

  16:00
PRAHA - Komorní výstava v pražském knihkupectví K-A-V-K-A poodhalí svět kamenotisku.Ve čtvrtek 30. listopadu v 17 hodin se zde představí výběr umělců a grafiků, kteří tvoří v litografické dílně Petra Korbeláře.

Výstava litografické dílny Petra Korbeláře. foto: KAVKA BOOKS

V dílně, a tak i na výstavě, se potkávají autoři velice rozdílných, pestrých názorů a projevů. Mezi vystavenými litografiemi najdete díla nejen od grafiků, kreslířů, malířů, sochařů, ale třeba i režiséra či ředitele divadla, herce a spisovatele v jedné osobě, Jiřího Suchého. Kromě něj bude na výstavě možné vidět tisky Oldřicha Kulhánka, Jana Švankmajera, Evy Švankmajerové, Čestmíra Sušky, Petra Nikla, Miloslava Chlupáče a dalších přibližně čtrnácti umělců.

Výstava litografické dílny Petra Korbeláře.
Výstava litografické dílny Petra Korbeláře.

Je hořící židle umění, nebo už design? Tuto otázku si pokládá výstava 5KV

Výhoda kamenotisku spočívá v tom, že jde o velice přirozené a svobodné médium pro tvorbu. Umělec se nemusí přizpůsobovat technice, ale technika se maximálně přizpůsobí naturelu každého umělce. Kromě základních uměleckých postupů – kresba tužkou, křídou či malba štětcem litografickou tuší - obsahuje řadu jiných nepřeberných možností: kamenorytina, proškrabávaná litografie či promývaná do asfaltu, lavírování tuší či mýdlem, airbrush, autografie, přetisky, převracení do negativu a další.

Kdy: čtvrtek 30. listopadu 2017, start v 17h, komentovaná prohlídka v 18h

Kde: Knihkupectví K-A-V-K-A, Krocínova 5, Praha 1

Více informací: https://www.facebook.com/events/1621731617870138/

Autor: