Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Unikl neuskutečněný Trevorrowův scénář posledních Star Wars. Duel osudu by ságu ukončil jinak

Snímek Star Wars: Vzestup Skywalkera (2020). Režie: J. J. Abrams foto: FALCON

PRAHA - Sci-fi sága Star Wars by skončila úplně jinak, kdyby zůstalo u původního plánu a poslední díl natočil místo J. J. Abramse režisér Colin Trevorrow. Jeho film Duel osudu (Duel of the Fates) by skalním fanouškům pravděpodobně udělal mnohem větší radost než Vzestup Skywalkera. Již bylo potvrzeno, že na internet uniklý Trevorrowův scénář je pravý. VAROVÁNÍ - Článek obsahuje vyzrazení částí děje Vzestupu Skywalkera.
  5:00

Režisér a scenárista Colin Trevorrowov se zatím v Hollywoodu zviditelnil výborně přijatým Jurským světem z roku 2015. Dva roky měl pod svými křídly i devátou epizodu Star Wars, ke které psal scénář a měl ji nakonec i režírovat. Studio Disney ale Trevorrowa poměrně neobřadně vyhodilo a na jeho místo nasadilo J. J. Abramse (Star Trek, Monstrum). Trevorrow měl ale scénář již v podstatě hotový a jak ukázal únik na internet, jeho Duel osudu by byl od Vzestupu Skywalkera diametrálně odlišný. 

Snímek Star Wars: Vzestup Skywalkera (2020). Režie: J. J. Abrams
Snímek Star Wars: Vzestup Skywalkera (2020). Režie: J. J. Abrams

Prvním velkým rozdílem je návaznost Duelu osudu na osmou epizodu Poslední z Jediů režiséra Riana Johnsona. Trevorrow ve svém scénáři staví na základu položeném Johnsonem, J. J. Abrams tento základ ve Vzestupu Skywalkera v podstatě vyhodil oknem a přinesl si vlastního padoucha Palpatina a zápletku. 

V Duelu osudu je První řád pod vedením Kylo Rena silnější než kdy dřív. Odboj pod vedením generálky Leii Organy plánuje ukořistit jeden z hvězdných destruktorů řádu, aby s jeho pomocí zaútočil na planetu Coruscant, metropolitní svět dobře známý z předchozích dílů. Planetě v té době vládne věrný a mocný kancléř Armitage Hux (Domnhall Gleeson). Ve Vzestupu Skywalkera je Hux tím, kdo se obrátí proti Renovi a stane se dvojitým agentem Odboje. )

Kylo Ren (Adam Driver) mezitím najde starou datovou schránku, takzvaný holokron, určený pro jeho děda Dartha Vadera. V něm Palpatine, kterého nechal Trevorrow narozdíl od Abramse chytře mrtvého, Vadera žádá, aby se vydal nalézt mocného Sitha Tora Valuma. Kylo se rozhodne tento úkol zamýšlený pro Vadera dokončit. Podaří se mu to a Tor Valum z něj postupně vytrénuje mocného bojovníka.

Star Wars

Rey si měla vytvořit vlastní světelný meč o dvou čepelích kombinací své hole a dvou světelných mečů. S jeho pomocí pak měla porazit všechny Renovské rytíře (Knights of Ren). Kylo Ren neměl svou rozbitou masku „poslepovat“, ale nechat si ukout novou ze vzácného kovu beskar, který používají například mandalorianští lovci pro své zbroje. 

Rodiče Rey nejsou ve scénáři nijak upřesnění. Dívka se dozví, že je oba zabil Kylo Ren na příkaz Snoka, tehdejšího velitele Prvního řádu. Poslední souboj mezi Rey a Kylem, titulní duel osudu, se odehrává na planetě Mortis, světě známém zatím jen z kresleného seriálu Star Wars: Klonové války. Souběžně s tím Odboj ve velkém zaútočí na Coruscant. 

Při duelu se světelnými meči se Kylovi zjeví duchové Luka Skywalkera, Yody a Obi-Wana Kenobiho, aby ho přesvědčili k návratu ke světlé straně Síly. Jenže  je už pozdě. Kylo Ren je zabit, scénář doslova úvádí, že je „uhašen“ (extinguished). Odboji se po ohromné bitvě povede zničit První řád na Coruscantu. Bez Kylo Rena a Huxe se První řád rozpadne. 

Mimochodem, respektovaný web AV Club potvrdil ze svých zdrojů pravdivost uniklého scénáře. Fanouškům, kterým se nelíbil Vzestup Skywalkera, tak nezbývá nic jiného, než litovat Trevorrowova vyhození.