Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

United Islands: Střelecký ostrov nahradí Kinského zahrada

Colours of Ostrava

  11:00
PRAHA - Festival United Islands, který se v Praze koná 21. a 22. června, oslaví své 10. narozeniny nejen na ostrovech, ale také v parcích, sadech a zahradách. Pro rostoucí počet návštěvníků, kterých loni dorazilo celkem 60 tisíc, budou přichystány prostory na Kampě, Petříně a v Kinského zahradě, kde bude umístěna hlavní scéna. Chybět nebude Klubová noc, která festival 20. června zahájí.

Filip Topol foto: MAFRA - Petr Lemberk

"V letošním roce není součástí nového areálu Střelecký ostrov, protože prochází nutnou rekonstrukcí," uvedl producent Martin Voňka. "Těšíme se ale, že příští rok se přidá k ostatním krásným zeleným plochám, které obsazujeme," dodal Voňka s tím, že stejně jako loni bude festivalový areál bezbariérový.

Další novinkou letošního ročníku je, že návštěvníci budou mít možnost po skončení open air programu ve 22:00 pokračovat v deseti vybraných pražských klubech, kde budou vystupovat domácí i zahraniční kapely a dýdžejové.

Kompletní program pořadatelé sdělí 15. května, ale již nyní oznámili účast některých hudebníků a kapel: z českých vystoupí Floex, Psí Vojáci, Prago Union, Goodfellas, Sunflower Caravan, Zrní, Midi Lidi, Le Pneumatiq, Bitumen Beat či  Peter Pan Complex. "Festival se obvykle zaměřuje na objevy a letos jsme se v souvislosti s desátými narozeninami rozhodli vybrat deset českých kapel, které máme nejraději a na festivalu vystoupili v průběhu jeho desetileté historie," vysvětlil programový ředitel David Gaydečka.

Ze zahraničních interpretů je jistá účast novozélandské zpěvačky Princess Chelsea, která slaví úspěchy písní The Cigarette Duet, a skupiny Dánjal z Faerských ostrovů, která zaujala na loňském ročníku Colours of Ostrava.

Oslava nedožitých 80. narozenin Olgy Havlové

Pořadatelé opět připravili dramaturgické bloky, letos představí současnou izraelskou scénu. Takzvanou Yellow Submarine Club Infusion budou zastupovat skupiny Jali Ensemble, Acollective a elektronická formace 3421. Dalším blokem bude oslava nedožitých 80. narozenin Olgy Havlové.

Výjimečnou událostí má být vystoupení Chicago Prague Blues Band, kde společně zahrají Michal Prokop, Luboš Andršt a Jan Hrubý s legendou bluesové kytary Johnem Primerem.

Úvodní Klubová noc se uskuteční v deseti pražských klubech v čele s Roxy, Divadlem Archa, Rock Café a Malostranskou besedou. Loňský ročník třídenního festivalu United Islands nabídl deset scén s více než 200 hudebními projekty z 21 zemí, vstup byl tradičně zdarma. Podrobnosti se nacházejí na www.unitedislands.cz.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!