Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Úspěch pro český film. Festival v Telluride zařadil do svého programu Šarlatána Agniezsky Hollandové

Snímek Šarlatán (2020). Režie: Agnieszka Hollandová. foto: Marlene Film Production/Zuzana Panská, Alžběta Jungrová

Telluride - Snímek režisérky Agnieszky Hollandové Šarlatán s Ivanem Trojanem v hlavní roli byl vybrán do kolekce novinek z celého světa, které každoročně představuje festival v americkém městečku Telluride. Letošní ročník prestižní přehlídky, která se měla konat počátkem září, pořadatelé kvůli pandemii koronaviru sice zrušili, nominované tituly ale vyhlásili.
  10:11

„Telluride je krásný a zároveň jeden z nejoblíbenějších a nejrespektovanějších filmových festivalů v USA. Dostat se na něj se podaří jen velmi omezenému počtu filmů a začíná zde první část závodu za soškou Oskara,“ uvedla Hollandová.

Snímek Šarlatán (2020). Režie: Agnieszka Hollandová.
Snímek Šarlatán (2020). Režie: Agnieszka Hollandová.

Šarlatán, příběh inspirovaný životním příběhem léčitele a bylinkáře Jana Mikoláška, se zařadil po bok filmů jako Králova řeč, 12 let otrokem nebo Vlny, které si festival v Telluride také zvolil do svého programu v době jejich uvádění. Před 16 lety zde představil Jan Hřebejk svůj film Horem pádem. V roce 2016 měl v Telluride obnovenou mezinárodní premiéru digitálně restaurovaný Baron Prášil režiséra Karla Zemana.

Šarlatán měl světovou premiéru v březnu na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně, kde byl uveden v nesoutěžní sekci Berlinale Special Gala. První reakce světových médií byly pozitivní, například Indie Wire jej vybralo ze všech 340 filmů mezi deset nejlepších snímků letošního festivalu. V tuzemských kinech se Šarlatán objeví od 20. srpna.

„V posledních měsících nebyla situace kolem festivalů vůbec optimistická, stejně jako celý svět i film se jakoby zastavil. Celá řada festivalů, které plánovaly Šarlatána uvést, musely své letošní akce zrušit. Nominace z Telluride, který Šarlatána zařadil do svého oficiálního programu, je tak signálem, že svět filmu se nedá jen tak ‚vypnout‘, ale také obrovským oceněním tuzemských tvůrců, kteří se na něm podíleli,“ sdělila producentka filmu Šárka Cimbalová. „Je samozřejmě škoda, že film v Telluride nebudeme moct prezentovat fyzicky, ale věříme, že si Šarlatán své americké diváky najde i tak,“ dodala.

Českým distributorem Šarlatána je společnost CinemArt, o světovou distribuci se stará Films Boutique. O nejnovější počin režisérky Hollandové je v zahraniční zájem, v současné době byl prodán do Francie, Španělska, Itálie, Austrálie, Izraele, Turecka, Německa, Rakouska, Bulharska, Maďarska, Islandu, Latinské Ameriky a dalších zemí.

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.