Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Úspěch Zprávy režiséra Bebjaka. Film o útěku z Osvětimi bude promítat Wiesenthalovo centrum v USA

Snímek Zpráva (2021). Režie: Petr Bebjak. foto: FALCON

Premiéra filmu Zpráva, který vypráví o útěku z Osvětimi, se kvůli pandemii odkládá na zatím blíže neurčený termín letos na jaře. Tvůrci plánovali koprodukční snímek Petra Bebjaka uvést 28. ledna u příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holokaustu, který se připomíná o den dříve.
  17:00

Film Zpráva se ale bude 27. ledna, v den osvobození největšího nacistického koncentračního tábora v Osvětimi, promítat v USA prostřednictvím mezinárodní židovské organizace pro lidská práva Centrum Simona Wiesenthala se sídlem v Los Angeles.

Po promítání bude následovat on-line debata s režisérem Bebjakem a představitelem hlavní role Noelem Czuczorem moderovaná držitelem Oscara Richardem Trankem.

Snímek Zpráva (2021). Režie: Petr Bebjak.
Snímek Zpráva (2021). Režie: Petr Bebjak.

Slovensko-česko-německý snímek Zpráva, aktuálně slovenský kandidát na Oscara, byl nedávno také vybrán mezi distribuční tituly renomované americké společnosti Samuel Goldwyn Films. Ta vedle Bebjakovy Zprávy zakoupila z čistě evropských snímků práva ještě na nedávného vítěze Evropské filmové ceny, dánský film Chlast režiséra Thomase Vinterberga. Vyhlášení nominací Americké filmové akademie v kategorii nejlepší mezinárodní film, při níž se bude hlasovat o Zprávě, bude 9. února.

Dobrodružný filmový příběh útěku mladých židovských vězňů Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrby z přísně střeženého koncentračního tábora Osvětim zachycuje skutečné události. Dvěma mladíky následně sepsaná detailní zpráva o fungování továrny na smrt se v červnu 1944 dostala i do rukou W. Churchilla a F. D. Roosevelta, po válce byla využita v norimberském procesu. Podle odborníků šlo o jeden z nejvýraznějších zápisů československých občanů do světové historie. S Rudolfem Vrbou, jedním z hlavních hrdinů příběhu Zprávy, byl v kontaktu i režisér Steven Spielberg, když připravoval slavný snímek Schindlerův seznam.

Po boku hlavních hereckých představitelů Noela Czuczora a Petra Ondrejičky ze Slovenska se v roli spoluvězně představí český herec Jan Nedbal, aktuálně známý z minisérií Božena a Herec, v menší roli se objeví Ondřej Malý. Z Čech je také architekt snímku Petr Synek. Kameramanem snímku Zpráva je Martin Žiaran a kostýmní výtvarnicí Katarína Štrbová Bieliková.

Režisér Zprávy Petr Bebjak si za svůj film Čára o pašování cigaret přes slovensko-ukrajinskou hranici a natočený v české koprodukci odnesl z festivalu Karlovy Vary cenu za režii. Jeho třídílná minisérie Herec je aktuálně nominovaná na Cenu filmové kritiky i Českého lva.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...