Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Ústecké Činoherní divadlo končí, soubor odmítl novou organizaci

Kultura

  15:30
ÚSTÍ NAD LABEM - Ústecké Činoherní divadlo definitivně končí, soubor nepřejde pod novou příspěvkovou organizaci zřízenou městem. Herci přechod odmítli mimo jiné kvůli tomu, že část z nich nedostala nabídku na angažmá v novém divadle, řekla ČTK mluvčí souboru Jana Válková. Soubor přerušil činnost na konci ledna kvůli nejasnostem ve financování, na jehož způsobu se nedohodl s městem. Poslední představení odehrál v neděli.

Činoherní studio Ústí nad Labem foto: Reprofoto

"Nemáme záruky, že by zůstala tvorba divadla svobodná, protože pod novou organizaci nemohlo přejít naše umělecké vedení," vysvětlila rozhodnutí Válková.

Herci i technický personál dostali na konci minulého týdne modelové smlouvy, ke kterým se měli vyjádřit. Podle magistrátu jim dnes právník dal dotazníky, na základě kterých by pak vytvořil nové pracovní smlouvy. "Tiskopisy jsou k dispozici všem, kteří mají o zaměstnání v příspěvkové organizaci zájem," uvedla v prohlášení ústecká radnice. Právě nabídkou pro všechny zaměstnance soubor podmínil možný přechod pod novou organizaci. Ředitel divadla Vladimír Čepek a umělecký šéf Filip Nuckolls v neděli ČTK řekli, že s nimi vedení nového Činoherního studia nepočítalo. "U mě je to jasné, jsem na pozici ředitele, ta je obsazená, tím pádem je to logické," řekl Čepek.

ČTĚTE TAKÉ

Ústečtí radní vypsali na uměleckého šéfa nového Činoherního studia výběrové řízení. "Termín ukončení přijímání přihlášek byl stanoven na 31. květen 2014," píše město v tiskové zprávě. Nový umělecký šéf by měl nastoupit k 1. červenci. Radnice zároveň najala soukromou firmu, která má zajistit odbornou komisi pro jeho výběr.

Ústecké zastupitelstvo na začátku března rozhodlo, že radnice založí příspěvkovou organizaci Činoherní studio města Ústí nad Labem. Pro současný soubor, který fungoval pod hlavičkou obecně prospěšné společnosti Činoherní divadlo, jež bylo vždy známé jako Činoherní studio, to znamená zánik. Divadlo zřejmě skončí v insolvenci. Jeho zaměstnanci nedostali ani únorové výplaty, na ně už divadlo nemělo peníze. Město už dalo divadlu výpověď z nájmu. Divadlo má měsíční výpovědní lhůtu, vedení ji převzalo 4. března.

Nadějí pro současný soubor je zájem Teplic. Primátor Jaroslav Kubera (ODS) už dříve ČTK řekl, že by soubor v lázeňském městě chtěl. Nejprve chce ale jedním zájezdním představením zjistit, kolik diváků divadlo přiláká.

Divadlo, známější pod názvem Činoherní studio, přerušilo kvůli nejasnostem ve financování provoz 31. ledna. Petici na podporu divadla podepsalo za měsíc přes 21.000 lidí, 8000 jich bylo z Ústí nad Labem.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...