Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Ústřední role koberce a příběh, na němž nezáleží. Co možná nevíte o filmu Big Lebowski?

Kultura

  17:00
LOS ANGELES - Americký herec Jeff Bridges slaví 4. prosince kulatých 70 let. Oscarového herce patrně nejvíc mezi diváky proslavila role flákače Jeffreyho Lebowského z dnes již kultovního snímku Big Lebowski bratří Coenů. Podívejte se se serverem Lidovky.cz na šest věcí, které o filmu možná nevíte.

Jeffrey „Dude“ Lebowski (Jeff Bridges). Snímek The Big Lebowski (1998). Režie: bratři Cohenové. foto: Gramercy Pictures

Na příběhu filmu nezáleží

Big Lebowski je jako jedna velká mozaika nezapomenutelných hlášek, situačního humoru a bizarních shledání. Na příběhu jako takovém ale pramálo záleží. Co se například stalo s chybějícími penězi, kolem kterých se film také točí? Lebowski mlčí. 

„Děj samotný je odsunut na druhou kolej. Myslím, že pokud jsou diváci z filmu lehce zmateni, rozhodně jim to nebrání v plném kinematografickém prožitku,“ sdělil režisér Joel Coen v bonusových materiálech na DVD s filmem.

Jeff Bridges, Steve Buscemi a John Goodman. Snímek The Big Lebowski (1998). Režie: bratři Cohenové.

Návštěva od muziky

Ve snímku se hned několikrát objevuje Flea (vlastním jménem Michael Balzary), baskytarista populární rockové kapely Red Hot Chilli Peppers. Je jedním z nihilistů, těch, kdo si dělají zálusk na Lebowského peníze.  

Mimochodem Flea se objevil i v klasických filmech Strach a hnus v Las Vegas (1998), Návrat do budoucnosti 2 a 3 (1989 a 1990) nebo Mé soukromé Idaho (1991).

Všemocný koberec

Lebowského „tepich“ měl v celém filmu hrát mnohem větší roli. Stejně jako jím film v podstatě začíná, měl končit tím, že Dude dostane svůj koberec zpět. Tak to chtěl producent Joel Silverman, ale bratři Coenové mu nevyhověli.

I oni ale plánovali pro koberec mnohem větší roli. Tomu nasvědčuje i fakt, že před premiérou filmu poskytli netradiční rozhovor tištěnému americkému magazínu Floor Covering Weekly, časopisu o kobercích a podlahách. 

Svatá sprostoto!

Příběh „Duda“ Lebowského je filmem s velmi nevybíravým slovníkem. Univerzální anglická nadávka fu*k, která může znamenat prakticky cokoliv sprostého, ve dvouhodinovém filmu zazní 260krát. To z Big Lebowského dělá jeden z nejsprostších filmů vůbec.

Když snímek převzaly televize, nemohly ho odvysílat v jeho původní formě. Bylo potřeba ho zmírnit poměrně nenásilným dabingem bez sprostých slov. To ale celý film pochopitelně zničilo. Nechvalně proslulé televizní editace Big Lebowského divákům připomenou časy, kdy byla divákova ouška mnohem citlivější než dnes. 

Dudův slavný bejvák

Flákačovo honosné sídlo v Baverly Hills může být divákovu oku povědomé. Nejde o náhodu, stejná budova se objevila například i ve filmech Dokonalý trik (2006), The Social Network (2010) a Tucet Špinavců (1967). Budova se jmenuje Greystone Mansion a dnes je možné si v ní uspořádat třeba i svatbu.

Její neznámější „rolí“ je ale stejně účinkování ve videoklipu k hitu I’d Do Anything for Love (But I Won’t Do That) amerického rockového zpěváka Meat Loafa (vlastním jménem Marvin Lee Aday). 

Bude pokračování?

Big Lebowski 2 je přáním mnoha fanoušků. Často se objevují a pak zase zanikají teorie, že k tomu jednou dojde. Naděje byla nejsilnější překvapivě v lednu letošního roku, kdy návrat do role naznačil na sám Bridges v krátkém videu na sociální síti Twitter. 

Nakonec šlo ale pouze o reklamu pivního giganta Stella Artois, který ji umístil na YouTube. Podle komentářů pod videem fanoušky nejvíce rozzlobilo, že Dude nepije Bílého medvěda, svůj charakteristický koktejl z vodky a kávového likéru, ale popíjí místo toho „obyčejné“ pivo. Celá reklamní kampaň je totiž založená na sloganu Změň to, co si dáváš obvykle (Change Up The Usual). Carrie Bradshawová totiž také vyměnila svůj oblíbený koktejl Sex on the Beach za pivo.