Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Útěk před skutečným světem. Ready Player One je Spielbergova pocta videohrám

Kultura

  14:00
OASIS/PRAHA - Snímek Ready Player One: Hra začíná natočil režisér Steven Spielgberg na motivy knižního bestselleru Ernesta Clinea. Dobrodružná pocta osmdesátým létům, popkultuře a videohrám sbírá vesměs kladné ohlasy. Snímek má premiéru v českých kinech naplánovanou na 29. března.

Hlavní hrdina Wade (Tye Taylor) touží najít poklad, který by z něj učinil dědice OASIS. Snímek Ready Player One (2018). Režie: Steven Spielberg. foto: Warner Bros.

Země je v roce 2045 bezútěšné místo. Nerostných surorovin a jídla je poskrovnu. Lidé spíše živoří, než žijí. Proto také vznikla fascinující hra OASIS založená na principu virtuální reality. V té je všeho dostatek a každý se v ní může stát hrdinou vlastních příběhů. Když zakladatel hry James Halliday zemře a jím zanechaný vzkaz odhalí, že celý program zdědí ten, kdo vně programu najde skrytý poklad, strhne se hotové šílenství. Každý by chtěl OASIS pro sebe, stejně jako po tom touží chlapec Wade (Tye Sheridan). K jeho smůle proti němu ale stojí zlá megakorporace, která se v honbě za pokladem neštít ničeho.

Hlavní hrdina Wade (Tye Taylor) možná prožije i nějakou tu lásku. Snímek Ready...
Virtuální hře OASIS propadli všichni. Snímek Ready Player One (2018). Režie:...

Nepřítel státu Steven Spielberg. Libanon do země nevpustí jeho nový film

Režisér Steven Spielberg je velkým fanouškem počítačových her. Studiu Warner Bros. se tak pravděpodobně jevil jako ideální kandidát pro adaptaci nejpopulárnější sci-fi románové série, která je na videohrách postavená. Podle prvních ohlasů odvedl dobrou práci. ‚Spielberg je stále mistrem řemesla,‘ píše se v recenzi serveru Cinemablend. „Ready Player One je obrovská mísa skvělé popcornové zábavy. Další Spielbergův film, který se stane klasikou,“ vyjádřila se o filmu bloggerka Kit Bowenová.

Studio Warner Bros. vydražilo práva na adaptaci knihy ještě před jejím samotným publikováním. Ready Player One: Hra začíná je sci-fi románem spisovatele Ernest Clinea. Po celém světě se ho prodalo již více než milion kusů.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!