Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

‚Utraťte policejního psa!‘ Protestující míří i na oblíbený dětský seriál Tlapková patrola

Kultura

  18:00
LOS ANGELES - Současné protesty na vlně hnutí Black Lives Matter volají po konci „dobrých policistů“, seriálových a filmových hrdinů na správné straně zákona. Jako poslední se zaměřily na nevinný oblíbený dětský seriál Tlapková patrola (PAW Patrol).

Jednou z hlavních postav Tlapkové patroly je policejní pejsek Chase. foto: GURU STUDIO

Seriál Tlapková patrola vypráví o chlapci Ryderovi a pětici jeho mluvících psích pomocníčků. Každý z nich zastává jinou funkci v integrovaném záchranném systému. Když se seriál minulý týden na Twitteru postavil za protestující, obrátil se hněv komentátorů proti německému vlčákovi jménem Chase, roztomilému čtyřnohému policistovi. 

Snímek Tlapková patrola (2019). Režie: Charles E. Bastien.
Snímek Tlapková patrola (2019). Režie: Charles E. Bastien.

„Utraťte policejního psa!“ žádá jeden z komentátorů. „Psi sice jdou do nebe, ale rozhodně tam nejdou takoví zrádci společenské třídy, jako jsou v Tlapkové patrole,“ žertoval nejspíše jiný. 

„Už jste vymyli mozky dětí ohledně toho, že být policistou je vznešená a spravedlivá profese. Radši ten seriál navždy zrušte, pokud chcete opravdu přispět ke změnám,“ myslí si jiný uživatel.

Na situaci okolo Tlapkové patroly poprvé upozornil deník The New York Times. „Jak se protesty proti rasistické policii přehouply do třetího týdne, obvinění vznikají i proti fiktivním policistům,“ píše novinářka Amanda Hessová. „Tlapková patrola sice vypadá nevinně, ale celé protestní hnutí je založené na tom, že policisté způsobují mnoho bolesti,“ dodává. 

Myšlenka toho, že policisté jsou od přírody dobří, se tak podle protestujících musí začít ničit od samotného základu - roztomilých animáků pro nejmenší. 

Ze situace okolo Tlapkové patroly si udělal legraci již v roce 2018 i známý satirický web The Onion, když do světa vypustil zprávu s titulkem: „Scenáristé Tlapkové patroly obhajují epizodu, ve které policejní německý ovčák sedmnáctkrát střelil do zad neozbrojeného černého labradora.“ 

V zatím nepříliš pravděpodobném případě odstranění Tlapkové patroly z televizní nabídky by šlo jen o další kus ve výčtu. Televize HBO už odstranila historický film Jih proti Severu zobrazující otroctví. Britská BBC pak z nabídky stáhla komediální seriál Malá Velká Británie kvůli humoru útočícímu na rasy a sexuální menšiny.

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.