Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

V baroku se žilo ve stylu carpe diem, říká kurátorka Plzně 2015

Kultura

  14:00
Festival 6 týdnů baroka na Plzeňsku představuje nejen památky, ale také životní styl plný požitků. Program akce komentuje Kateřina Melenová z projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015.

Piknik v klášterní zahradě. Návštěvníci festivalu si užili piknik v zahradě kladrubského kláštera. foto: Vojtěch Šváb

LN V průběhu celého léta zvete na různá místa na Plzeňsku. Proč by měli návštěvníci přijet právě sem?
Západočeské baroko je málo známé, a to je škoda. Jsou tu architektonické skvosty – kláštery, zámky a kaple. Turisté možná znají Santiniho klášter v Plasech nebo poutní kostel v Mariánské Týnici, ale to je vlastně jen špička ledovce. Jedinečný je také kladrubský klášter, kde se potkali dva významní architekti. Jan Blažej Santini Aichel realizoval přestavbu kostela ve stylu barokní gotiky, která bere dech. O pár metrů dál je konvent navržený Kiliánem Ignácem Dientzenhoferem.

Nebilovy - prezentace barokních vůní

LN Každý pátek ve vybraném památkovém objektu organizujete barokní noc, jak probíhá?
Nemáme program rozplánovaný na minuty, právě naopak. Baví nás komponovat akce ve stylu carpe diem – užívej života –, tak jako to uměli lidé v době baroka. Návštěvníci přijdou okolo šesté a je pro ně připraven piknik v zámecké nebo v klášterní zahradě. Někdo chce jen tak polehávat na dece, někdo si poslechne smyčcové trio, které hraje přímo na louce. Kdo má chuť, může ochutnat barokní kuchyni, třeba šnečí ragú, a nebo otestovat barokní vůně, které připravila Petra Hlavatá. Vytvořila pro festival kolekci vůní sedmi smrtelných hříchů a sedmi ctností.

Kateřina Melenová

  • vystudovala režii a dramaturgii na DAMU v Praze
  • podílela se na vzniku tří nezávislých kulturních prostorů v Českých Budějovicích: Divadlo Pod čepicí, kulturní klub Solnice a kulturní centrum Bazilika
  • od roku 2009 byla členkou týmu připravujícího kandidaturu města Plzně na titul Evropské hlavní město kultury a od úspěšného získání titulu pracuje pro společnost Plzeň 2015, o. p. s.

Kateřina Melenová

LN Na programu máte také akce v méně známých lokalitách, ve Vyškovicích u Chodové Plané. Co jste tam objevili?
Chtěli jsme připomenout historii této zaniklé obce. Před druhou světovou válkou tu bylo přes sto domů s převážně německým obyvatelstvem. Po válce museli pryč a s nimi zmizela jejich historie i kultura. Dnes je tam jen barokní kaple a jeden statek. Pozvali jsme krajinné architekty z celé Evropy na workshop Recovering Landscape. Vytvořili několik projektů, v září z nich odborná porota vybere jeden vítězný. Nemyslím, že to bude návrh na nové osídlení, spíš vznikne poutní místo, které přiblíží osud zaniklých vesnic.

LN K barokní kultuře patří také putování krajinou. Jakou trasu byste doporučila?
Od čtrnáctého srpna bude zpřístupněná nově vzniklá naučná stezka, připomínající poutní cestu. Začíná v klášteře Plasy a vede ke kostelu v Mariánské Týnici. Tedy mezi dvěma dalšími stavbami od Santiniho. Putování je na programu i v dalších dnech, 15. srpna můžete přijít do rodinného statku u Mokošů, kde mají venkovskou minizoo s daňky a muflony a od osmnácti hodin bude barokní noc ve městě Radnice. Poslední festivalový týden začíná 21. srpna na Rabštejně a pokračuje celý víkend. Představíme zaniklou obec Račín a večer zveme na koncert Oldřicha Janoty, který bude v kapli svaté Anny v Nečtinách. Festival zakončíme koncertem v kostele svaté Barbory v Manětíně.

Planá - koncert pod stromem

LN Jaké máte další plány s tímto projektem?
Program akce sestavoval tým historiků, krajinářů, etnologů a na organizaci se podílejí desítky místních partnerů, sdružení, institucí. Letos ověřujeme, jak spolupráce funguje, protože v roce 2015 chceme festival prodloužit. Bude probíhat celé léto, od pondělí do neděle, a je důležité se na něj připravit. Rozhodně nestačí jen zpřístupnit památky, ale je potřeba zajistit základní služby pro cestovní ruch. Turisté si chtějí dát oběd, zajímají je výlety v okolí a možná hledají i nocleh. Většinou tenhle servis chybí. Důležitá je samozřejmě i propagace, bez ní se o památkách turisti prostě nedozvědí. Jako bychom se v Čechách skoro styděli, že tady máme takové klenoty.

LN Nemohl by pomoct CzechTourism, který má propagaci Česka na starost?
CzechTourism vytvořil zajímavou kampaň Česko – země příběhů, která ukazuje naší historii přes konkrétní příběhy. Nápad je to dobrý, jenže od kampaně k realitě je moc daleko. Příběhy nemohou vymýšlet reklamní agentury, témata musejí být autentická. Náš projekt Západočeské baroko si Czech Tourism prozatím nevybral, ale jejich pomoc rozhodně uvítáme. Věřím, že právě baroko může být hlavním tématem pro Plzeňský kraj nejen v roce 2015, ale i v dalších letech.

LN A už se vám podařilo nalákat turisty?
O našem festivalu už se mluví po celém Plzeňském kraji. Lidé vnímají, že jsou to hodnoty, na které mohou být pyšní. Na mnoha místech se organizátoři snaží oživit památky: zvou na kostýmované prohlídky, ubytování na hradě nebo svatby na zámcích. Dobrou zprávou je, že o program barokní noci projevila zájem německá cestovní kancelář, která v roce 2015 přiveze turisty přímo do Plzeňského kraje. Je prostě jasné, že lidé touží po autentických zážitcích, které jim dokážeme nabídnout.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!