Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

V Británii jde do dražby unikátní sbírka kuřáckých obrazů

Kultura

  14:00
HORIZON - Obrazy zobrazující půvabné ženy v obláčcích tabákového kouře či hrátky roztomilých dětí s cigaretami jdou v Británii do dražby. Více než 120 originálních uměleckých děl je podle serveru BBC News k mání kvůli tomu, že poslední tabáková továrna v Anglii, Horizon v Nottinghamu, zavřela své brány.

Reklama na tabákové výrobky ze sbírky Johna Playera. foto: John Pye Auction House

Obrazy zobrazující půvabné ženy v obláčcích tabákového kouře či hrátky roztomilých dětí s cigaretami jdou v Británii do dražby. Více než 120 originálních uměleckých děl je podle serveru BBC News k mání kvůli tomu, že poslední tabáková továrna v Anglii, Horizon v Nottinghamu, zavřela své brány.

Artefakty na tabákové téma zdobily pět podlaží tovární budovy, zvané Players podle zakladatele podniku Johna Playera. Budova, postavená v roce 1972 nákladem 14 milionů liber (asi 424 milionů Kč podle současného kurzu), patřila ve své době k nejmodernějším.

Oleje a akvarely zachycující kuřácké požitky vznikaly v dobách, kdy ještě nepanovalo povědomí o rizicích nikotinového zlozvyku. Představovaly jádro reklamních kampaní.

,Nemočte do toho, to je exponát!‘ Před sto lety vyvolal pisoár debatu o umění

„Před druhou světovou válkou si většina lidí neuvědomovala, že kouření je nebezpečné,“ připomněl Robert Opie, který řídí muzeum značek a reklamy. „Umění kouřit vybrušovaly velké filmové hvězdy. Správně držená cigareta pomohla k vyznění mnoha dramatických scén. V tomto věku nevinnosti se v tabákové reklamě používaly půvabné ženy, sportovci a dokonce děti úplně stejně jako v případech, kdy propagovaly pudink, sušenky či bonbony,“ dodal.

Trevor Palethorpe z aukční síně John Pye uvedl, že „vzácné malby“ viděl jen velmi malý počet lidí a nikdy nebyly veřejně vystaveny. Sbírka zahrnuje eklektický soubor děl, není však k dispozici žádný odhad, pokud jde o jejich hodnotu.

Veřejnost bude mít příležitost prohlédnout si položky v místním hotelu a na kriketovém hřišti, než bude internetová dražba 14. června ukončena.

Firma Imperial Tobacco, která měla tovární haly v nottinghamské čtvrti Radford, na vrcholu své slávy v 30. letech minulého století vyráběla více než milion cigaret denně a zaměstnávala více než 7000 lidí. Celá desetiletí patřila k největším zaměstnavatelům ve městě. Zavřením továrny Horizon loni v březnu přišlo o práci 500 lidí.

Reklama na tabákové výrobky ze sbírky Johna Playera.
Reklama na tabákové výrobky ze sbírky Johna Playera.
Autor: