Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

V Liverpoolu měla premiéru miniopera o Zátopkovi

Kultura

  22:29
LONDÝN - V britském Liverpoolu měla v pátek večer premiéru miniopera věnovaná legendárnímu českému běžci Emilu Zátopkovi. Dvanáctiminutovou operu s lapidárním názvem Zatopek! složila mladá komponistka Emily Howardová.

Emil Zátopek opanoval v roce 1952 olympijské hry v Helsinkách, ve stejném roce nastoupila na ministerstvo vnitra nejdéle sloužící úřednice foto: ČTK

Spolu s libretistkou Selmou Dimitrijevicovou se pokusily hudebními prostředky oživit slavný Zátopkův závod na 5000 metrů, za nějž na olympiádě v Helsinkách v roce 1952 získal jednu ze svých tří zlatých medailí.

Premiéra opery, složené u příležitosti letošních letních olympijských her v Londýně, se odehrála v Epsteinově divadle v Liverpoolu. Během večera se kromě opery hrály například také skladby Leoše Janáčka nebo Bohuslava Martinů. Před půlnocí bude operní záznam vysílat rozhlasová stanice BBC 3.

ČTĚTE TAKÉ:

Skladatelka během psaní opery pravidelně běhala

Třiatřicetiletá skladatelka Howardová vzala zadání opery věnované Emilu Zátopkovi velmi vážně. Spolu s libretistkou se podrobně věnovaly studiu historických pramenů, a udělaly si dokonce výlet do Prahy, aby si o slavném olympijském závodě popovídaly se Zátopkovou manželkou Danou. U toho ale neskončily - kvůli autenticitě nakonec samy běhaly na pětikilometrové trati, aby byly hlavní postavě svého opusu blíž.

"Vymyslela jsem si pětikilometrový okruh kolem místa, kde bydlím, a běhala jsem po něm. Vlastně to bylo docela návykové. S náboženským zápalem jsem běhala celou dobu, kdy jsem na opeře pracovala," řekla BBC Howardová.

Bitva o medaili na 500metrové trati

Miniopera ztvárňuje přes půl století starou bitvu o medaile na trati 5000 metrů, kterou Zátopek slavně vyhrál. Nešlo přitom jen o jeho vynikající čas, ale i o dramatický průběh závodu, v němž se o vítězství přetahovali čtyři atleti. Své soupeře však Zátopek v samém závěru přesprintoval.

ČTĚTE DÁLE:

Skladatelka se snažila do opery přenést všechno, co se odehrálo na trati, ale i to, co se pravděpodobně odehrávalo v Zátopkově hlavě. "Každý nám říkal, že (Zátopek) přemýšlel víc než ostatní. Hlavou se mu mohla honit spousta věcí, neuvěřitelných i tajemných, a my jsme zkusili operu napsat tak trochu jako fantazii - spíš o podivných věcech, které mu šly hlavou, než o závodě samotném," svěřila se autorka hudby.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

Zátopka hraje tenorista John McMunn

Roli Zátopka v opeře zazpíval tenorista John McMunn, a to v kostýmu, který tvoří československý dres se lvem na prsou a startovním číslem 903. Jeho ženu Danu ztvárnila Wendy Dawnová Thompsonová. Kromě jejich zpěvu zazněly v díle i hlasy Zátopkových soupeřů Alaina Mimouna, Herberta Schadeho a Chrise Chatawaye, ale také sportovního komentátora.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!