Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

V britském Nottinghamu se stojí fronty před novou malbou na zdi. K ní se přihlásil umělec Banksy

People view a new Banksy artwork in Rothesay Avenue, Nottingham, Britain October 17, 2020. REUTERS/Carl Recine foto: Reuters

Londýn - Britský umělec Banksy se přihlásil k autorství svého nového díla. Na zeď kadeřnictví v Nottinghamu namaloval malou holčičku, která jako obruč k hraní používá plášť od jízdního kola. Před výjev někdo uvázal ke sloupu reálný bicykl bez zadního kola. Banksy fotografii černo-bílého výtvoru umístil na svůj instagramový účet a ukončil tak pochyby o autorství. U obrázku se scházejí lidé, považují ho za výraz optimismu v chmurné koronavirové době.
  18:28

„Všechny to vzrušuje, hodně lidí se sem na to chodí dívat,“ řekla majitelka kadeřnictví Surinder Kaurová. Lituje, že jí dům nepatří a že si salon jenom pronajímá. Banksyho díla se draží někdy i za miliony.

Místní úřady obrázek ochránily plastovou folií, kterou sice někdo několikrát zastříkal černou barvou, ale nyní je znovu vyčištěná.

Holčička u rozbitého kola.
Lidé čekají ve frontách, aby se na novou malbu mohli podívat.

Odborník na Banksyho tvorbu Paul Gough, jehož citoval zpravodajský server BBC, řekl, že si na začátku nebyl autorstvím jistý, ale teď je rád, že se potvrdilo. „Je to zvláštní, čtyři nebo pět jeho posledních děl se vztahuje ke covidu nebo k nějaké aktualitě. Tohle je rozmarnější, je to dílo dané chvíle. Zobrazuje někoho, kdo má radost,“ řekl Gough k námětu.

Street art v ohrožení? Banksy prohrál spor s výrobcem blahopřání o ochrannou známku

„Třeba je v tom poselství: prožíváme těžké časy, užijme si je a mějme radost i z toho, co se porouchalo. Obruč je holistický symbol. Kruh je pozitivní a je to symbol životní jistoty. Ta dívka si i přes zničený bicykl dokázala najít něco, s čím si může hrát. Ten obraz v Nottinghamu se liší od Banksyho maleb, jaké jsem viděl dříve,“ dodal Gough.

Banksy začal své výtvory sprejovat na vagony a zdi ve svém rodném Bristolu v 90. letech a později se jeho obrazy objevily na celém světě. Často žertuje na účet velkých společností a předává politická poselství.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.