Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

V Brně na podzim zahraje slavný americký jazzman Herbie Hancock

Kultura

  12:15
BRNO - Věhlasný jazzový pianista a skladatel Herbie Hancock vystoupí 29. listopadu v brněnské hale Vodova. Čtyřiasedmdesátiletý Američan je držitelem Oscara za filmovou hudbu a na kontě má 14 cen Grammy. Hancock jako jeden z prvních jazzmanů experimentoval s elektronikou a patří k těm, kdo formovali tvář moderního jazzu.

Herbie Hancock vystoupí na podzim v Brně foto: Douglas Kirkland

Světoznámý jazzman hraje výhradně na piana italské značky Fazioli, což je nástroj, který vyniká zvučností. Pořadatelé brněnského koncertu si jej vypůjčí ve Vídni.

Hancock čerpá z různých žánrů a vystupuje v proměnlivých sestavách, zatím tedy není zcela jisté, jakou část svého repertoáru v Brně zahraje. "Hancock představuje ideální spojení umělecké hodnoty a posluchačské atraktivity. Ve své tvorbě dokázal vždy vyjít vstříc publiku, ale nikdy nepřekročil hranice vkusu," uvedl za pořadatele Vilém Spilka.

Herbie Hancock vystoupí na podzim v Brně

V 60. letech byl Hancock členem kvintetu Milese Davise, pomáhal tak definovat tvář moderního jazzu. Později jako jeden z prvních jazzmanů užíval syntezátory a experimentoval s elektronickou hudbou. Stylové rozpětí sahá od vážné až k populární hudbě. K jeho písním, které z hitparád znají nejen pravověrní jazzoví fanoušci, patří Cantaloupe Island, Watermelon Man a Chameleon.

V sedmdesátých letech koncertoval a nahrával s kapelou VSOP (jež jej svedla zpět dohromady s kolegy z kapely Miles Davis Quintet) i v duu s Chickem Coreou nebo Oscarem Petersonem. V roce 1980 světu představil trumpetistu Wyntona Marsalise, produkoval jeho debutové album a vyrazil s ním na rozsáhlé turné. V roce 1983 vybočil ze zavedených jazzových kolejí a začal spolupracovat s Billem Laswellem - jejich první společné album Future Shock získalo platinovou desku, singl Rockit bodoval v hitparádách a získal cenu Grammy za nejlepší instrumentální R&B skladbu. Druhé společné album Sound System bylo rovněž oceněno Grammy v instrumentální kategorii R&B.

Oscar za filmovou hudbu

 V roce 1987 získal Herbie Hancock Oscara, Césara a nominaci na Zlatý Globus za hudbu k filmu Kolem půlnoci režiséra Bertranda Taverniera. Hudební snímek, jehož děj je situován do Paříže konce 50. let, je věnován památce Lestera Younga (1909-1959) a Buda Powella (1924-1966), jenž hrával na počátku 60. let v pařížském klubu Blue Note s tenorsaxofonistou Dexterem Gordonem, který v tomto filmu vytvořil hlavní roli.

K zajímavým počinům poslední doby patří vydání desky River: The Joni Letters v roce 2007,  jejíž prostřednictvím vzdal hancock hold dlouholeté přítelkyni a spolupracovnici Joni Mitchell. Na albu spolupracovali Wayne Shorter, kytarista Lionel Loueke, basista Dave Holland, bubeník Vinnie Colaiuta,  o vokální party se postarali Norah Jones, Tina Turner, Corinne Bailey Rae, Luciana Souza, Leonard Cohen a samotná Joni Mitchell. Album získalo tři ceny Grammy, včetně nejvýznamnější kategorie album roku.

Brněnský koncert je pro Hancocka třetí česká návštěva - v roce 1986 se objevil v Praze na jazzovém festivalu a v roce 2005 koncertoval na Pražském jaru s rozhlasovými symfoniky. Předprodej vstupenek na brněnský koncert začne 20. května.

Autoři: ,