Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

V Cannes mají tip na herečku roku

Kultura

  11:59
PRAHA - Mezinárodní filmový festival v Cannes je sice teprve v začátcích, ale už se objevil první tip na možnou nositelku Zlaté palmy za nejlepší ženský herecký výkon. Podle agentury AP je jí padesátiletá britská umělkyně Tilda Swintonová za roli ve filmu We need to talk about Kevin (Měli bychom si promluvit o Kevinovi), který natočila skotská režisérka Lynne Ramsayová.

Tilda Swinton na filmovém festivalu v Cannes foto: Reuters

Swintonová hraje v tomto temném psychologickém dramatu matku sadistického syna, která se snaží dopátrat kořenů zla v něm a svého případného podílu na nich. "Celý ten film je o vině," řekla Ramsayová v Cannes na setkání s novináři.

Měli bychom si promluvit o Kevinovi - trailer

Dospívajícího Kevina, který se dopustí masakru ve škole, hraje osmnáctiletý Američan Ezra Miller, jenž dnes řekl, že "ke své hrůze" zjistil, že se s Kevinem cítí "trochu spojen".

Násilných scén jsou ale diváci ušetřeni. Celý film se pohybuje v psychologické rovině kolem vztahů matka-syn, kterým nedominuje láska, ale krutost a vzájemná nenávist. Podle AP je pro filmové fanoušky výsledkem pocit noční můry.

Tilda Swinton a Brad Pitt ve filmu Podivuhodný případ Benjamina Buttona

Tilda Swintonová a Brad Pitt ve filmu Podivuhodný případ Benjamina Buttona

Režisérčin manžel Rory Stewart Kinnear, který se podílel na scénáři filmu, řekl, že film zachází tam, kam se mnozí jiní bojí vydat. "Myslím, že představa matky, která nemiluje svého syna, je jedno z posledních tabu, něco o čem lidé nechtějí mluvit," citovala ho agentura AP.

Tilda Swinton a George Clooney ve snímku Po přečtení spalte

S Georgem Clooneym v komedii Po přečtení spalte

Bezprostřední reakce na film byla smíšená. Několik málo diváků odešlo ještě před koncem, zatímco jiní na závěr srdečně tleskali, napsal Reuters.

Festival začal ve středu a potrvá do 22. května. O nejvyšší ocenění - Zlatou palmu - se uchází 20 filmů. Měli bychom si promluvit o Kevinovi je v této hlavní soutěži jediný britský.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...