Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

V Česku vzniklo unikátní šestitunové dílo. Sarkofág pro dánskou královnu teď míří i do kin

Snímek Sarkofág (2019). Režie: Pavel Štingl foto: K2 Distribution

PRAHA/KODAŇ - Do českých kin 19. září zamíří dokument Sarkofág pro královnu. Ten vypráví o tom, jak čeští skláři vyráběli nákladnou šestitunovou rakev pro dánskou panovnici.
  14:00

Před léty si dánská královna Markéta II., která na trůnu své země sedí již od roku 1972, pozvala sochaře a profesora královské akademie Bjørna Nørgaarda. Dala mu za úkol navrhnout velkolepý sarkofág, do kterého bude po smrti uložena v katedrále Domkirke ve městě Roskilde.

Snímek Sarkofág (2019). Režie: Pavel Štingl
Snímek Sarkofág (2019). Režie: Pavel Štingl

Nørgaardův návrh velkolepé skleněné schránky, která bude zobrazovat postavy v nadživotní velikosti, se královně líbil. Problém byl najít někoho, kdo by byl schopný kolos složený z šesti tunových kusů skla vytvořit. 

Made in Česko

Nørgaard hledal po světě, až dorazil do Pelechova u Železného Brodu. Zdeněk Lhotský, majitel studia tavené plastiky, slíbil, že sarkofág udělá. To i přes fakt, že ho rozhodně nečekala jednoduchá práce. Celovečerní dokument Miroslava Štingla mapuje pět let vzniku sochy, její převoz i instalaci na místě. 

Snímek Sarkofág pro královnu má za sebou výstavu, knihu a přednášky. Letos v červnu v UPM proběhla prezentace sestávající z exponátů, fotografií a smyček z natáčení ve Studiu tavené plastiky Zdeňka Lhotského a při instalaci v Roskilde. K ukončené realizaci sochy byla také vydána kniha.