Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

V centru současného umění DOX přistála vzducholoď pro snílky

Gulliver – vzducholoď v Doxu foto: Jan Slavík

Na střeše Centra současného umění DOX v Praze vloni „přistála“ čtyřicetimetrová vzducholoď Gulliver. Důmyslně propracovaný objekt z oceli a dřeva podle návrhu Leoše Války a Martina Rajniše je zajímavým protipólem k jednoduché architektuře této galerie. Nyní zde startuje jarní sezona literárních akcí a do budoucna se počítá i s letním kinem.
  6:00

Když Leoš Válka otevřel v roce 2008 DOX, bylo to splnění jeho dlouholetého snu o galerii, která nabídne nejen výstavy, ale také doprovodné programy o tématech, která řeší naše společnost. V roce 2013 začal Válka uvažovat o rozšíření této největší soukromé galerie v Česku o netradiční architektonickou intervenci a společně s architektem Martinem Rajnišem a projektantem Zbyňkem Šrůtkem se rozhodli, že na střeše postaví vzducholoď.

„Nazvali jsme ji Gulliver podle románu Jonathana Swifta, jehož hrdina je cestovatel, který putuje do neznámých krajin, pobývá u nejrůznějších národů a přináší o tom zprávy domů. Jeho pohled je dost kritický a ta kritika míří často na společnost. To patří k filozofii toho, co DOX dlouhodobě dělá – kritický pohled na problémy dnešního světa,“ říká kurátorka Michaela Šilpochová, která se stará o program Gulliver.

„Je to pro nás symbol: něco pro snílky, kteří mají rádi poetiku lhotákovských obrazů, kde se vznáší vzducholodě nebo balony nad městskou periferií. A mimochodem: o Lhotákovi nemluvím náhodou, on se tady, v Osadní ulici, kde sídlí naše galerie, narodil.“

Vytvořený prostor je podle Michaely Šilpochové přesný opak dnešní doby, kde je všechno „hi-tech“: „Gulliver je ze dřeva a oceli, vrací nás na počátek 20. století,“ říká kurátorka a dodává, že bude zvát na palubu vzducholodě nejen zahraniční spisovatele, básníky a překladatele, ale také české autory. V prvních měsících budou dvě až tři akce za měsíc, do budoucna se počítá i s letním kinem.

Nyní má Gulliver kapacitu 80 míst, od léta se rozšíří na 120. Do útrob dřevěné konstrukce lze zajít už dnes, dřevěný kolos je přístupný kdykoliv během otevírací doby s platnou vstupenkou. Na stupňovitých lavicích nebo polštářích je spousta místa pro každého, kdo se chce na chvíli schovat před světem a číst si v klidu knihu.

Stáří z jiné perspektivy

První oficiální akcí v Gulliverovi bude 15. března setkání s vlámským spisovatelem Dimitrim Verhulstem, který představí svůj román Opozdilec v diskusi s Janem M. Hellerem. Ukázky z knihy přečte překladatelka Veronika ter Harmsel Havlíková. Podle Šilpochové bude program volně navazovat na aktuální výstavy, které jsou v Doxu, ale také na témata, kterými se tato galerie zabývá.

V tomto případě je to téma stáří a stárnutí, jak ho vnímá většinová společnost. Dimitri Verhulst ve své knize líčí příběh sedmdesátiletého knihovníka, který se nechce smířit s tím, že bude už jen přežívat v bytě se svojí panovačnou manželkou. Nastuduje si příznaky Alzheimerovy choroby, aby se dostal do ústavu.

Politika i reflexe všedních dnů. Centrum DOX vystavuje karikatury arabských tvůrců

„O stáří a o tom, jak ho dnešní společnost vnímá, je také nové představení divadelní skupiny Farma v jeskyni, která u nás bude mít premiéru hry Navždy spolu!,“ říká Šilpochová, která se v uplynulých letech podílela nejen na programu Doxu, ale byla také koordinátorkou literárního happeningu Noc literatury, kde získala řadu cenných kontaktů na zahraniční spisovatele.

Další zajímavou akcí, která souvisí s tématem stárnutí, bude březnová prezentace knihy Stará garda, která obsahuje třicet rozhovorů publicisty Petra Viziny a fotografa Hynka Glose. Výpravná publikace představuje životní osudy nejstarší generace českých výtvarníků, například Stanislava Kolíbala nebo Jana Švankmajera.

V květnu se nedaleko Doxu, na pražském Výstavišti, koná veletrh Svět knihy. Jeho letošní téma je Genius loci v literatuře a do Gullivera zavítají hosté tohoto veletrhu v rámci doprovodných programů. Na podzim bude v galerii výstava kurdských a iráckých fotografů, kteří dokumentují nejen dění ve válečné zóně, ale také každodenní život v této oblasti.

„Program Gullivera je založen na konceptu takzvané rozšířené literatury, tedy literatury v dialogu s ostatními disciplínami – vizuálním uměním, filmem, performancí a dalšími disciplínami. V souvislosti s touto výstavou budeme mluvit například o vztahu kurdské literatury a současné fotožurnalistiky,“ uzavírá Šilpochová.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!