Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Zemřel herec Svatopluk Matyáš. Je známý z filmu Nebeští jezdci nebo z 30 případů majora Zemana

Kultura

  11:49
Praha - V 90 letech zemřel v pátek herec Svatopluk Matyáš. Uvedl to server Blesk.cz. Známý je z filmů Nebeští jezdci, Setkání v červenci či Akce Bororo a seriálů Kamenný řád, Přátelé Zeleného údolí nebo 30 případů majora Zemana. Působil také v divadlech v Hořovicích, Hradci Králové, Ostravě a Olomouci. Naposledy stanul před kamerou v roce 2014 v televizním seriálu Stopy života.

Svatopluk Matyáš v roli Pavla a Britka Patricie, kterou hrála česká herečka Jana Nováková. foto: Zdeněk Dukát

Nebeští jezdci létají bez letadel. Výstava přibližuje film o českých letcích

Svatopluk Matyáš se narodil 18. října 1929 v Radslavicích na Přerovsku, po maturitě na obchodní akademii v Praze vystudoval obor herectví na DAMU. Vytvořil řadu milovnických i charakterních divadelních rolí, bohatá je jeho filmografie i účinkování v televizních inscenacích.

Svatopluk Matyáš na vernisáži v budově Městského úřadu Klecany v roce 2017.

Ve filmu se Matyáš objevil hned jako čerstvý absolvent DAMU ve třech snímcích z roku 1956, které jsou však dnes už spíše zapomenuté. Větší roli pak hrál ve válečném dramatu Ročník 21 (1957), ale stejně jako u řady jiných herců, tak i u Matyáše bylo jeho mimopražské divadelní angažmá příčinou jeho poměrně nepočetné filmografie až do konce 60. let. Větší roli dostal znovu ve válečném dramatu Nebeští jezdci (1968).

S rozvojem regionálních televizních studií Matyáš jako člen moravských divadelních scén dostal více příležitostí v projektech ostravské a brněnské televize. Diváci si ho tak mohou pamatoval ze seriálů Kamenný řád (1975) nebo Přátelé zeleného údolí (1979).

Kromě zmíněných filmů účinkoval také třeba ve filmech Pozor, vizita!, Schůzka se stíny, Skalpel, prosím, Anděl svádí ďábla, Všichni moji blízcí, Nejasná zpráva o konci světa, Pouta nebo 3 sezony v pekle.

Autor: