Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

V divadle se podnikat nedá, tvrdí Eliška Balzerová

Kultura

  12:00
PRAHA - „Grant jsme vždy použili v souladu s jeho určením,“ říká ředitelka Divadla na Fidlovačce Eliška Balzerová, které hrozí, že z nedostatku finančních prostředků bude muset v příštím roce divadlo zavřít. Viní z toho pražský magistrát, který jí zatím nepřidělil grant. V rozhovoru pro Lidovky.cz zpochybňuje tvrzení vyplývající z nedávno zveřejněných výroků členky grantové komise pro kulturu Jany Soprové, podle níž se dá podpora Fidlovačky přirovnat k házení peněz do černé díry.

Eliška Balzerová. foto: ČTK

Lidovky.cz: V jaké finanční situaci je v současné době Vaše divadlo?
V současné situaci je naše divadlo v nezáviděníhodné situaci. Bez grantové podpory, o kterou jsme žádali na kulturní odbor Magistrátu hl. města Prahy, nemůže soubor pokračovat ve své práci.

Vyjádření členky grantové komise hl. m. Prahy čtěte zde:

Lidovky.cz: Co říkáte na argumenty, že vzhledem k dlouhodobým dluhům je financování divadla pomocí grantů „házením peněz do černé díry“?
Takové argumenty svědčí o naprosté neznalosti věci a objevují se vytrvale a téměř periodicky. Každý, kdo se kdy účastnil grantového řízení, ví, že grantový systém při-dělování dotací má svá přesná pravidla. Takto přidělené finance se musí vést na zvláštním účtu, kdykoli kontrolovatelném. Po mém nástupu do vedoucí funkce v květnu 2012 jsme měli kontrolu okamžitě hned v září na začátku sezony. Při víceletých grantech se každým rokem podává vyúčtování, kde se musí zřetelně objevit plnění podmínek určených smlouvou. Počet představení, počet premiér, procenta návštěvnosti (ta jsou přímo určena). Veškeré originály účetních dokladů jsou kdykoli kontrolovatelné atd. Nevím, kde chcete stále hledat onu „černou díru“. Účelová dotace - grant - byla vždy použita v souladu s jeho určením.

Lidovky.cz: Jak hodnotíte odchod Tomáše Töpfera z finančního hlediska? Tedy problém, kdy řada sponzorů byla vázána na jeho osobu a nyní se zaměřila na jeho současné působiště?
Opět vás musím zklamat. Výrazné sponzory jsme před odchodem Tomáše Töpfera měli jen dva a jeden z nich opravdu přestal divadlo podporovat, ale druhý partner zůstal věrný našemu divadlu a spolupracuje s námi dál. O „řadě sponzorů“ nemůže být řeč.

Lidovky.cz: Pokud grant opravdu nedostanete, jste rozhodnuta divadlo uzavřít, nebo se přesunout do jiné oblasti podnikání?
Tak velké divadlo jako je naše nemůže bez pomoci grantu nadále kvalitně fungovat. Nemůžeme v takovém konkurenčním prostředí obstát se ctí vedle plně dotovaných divadel ze státního rozpočtu. Proto jsem dospěla k rozhodnutí, které je pro mne velmi bolestné. A na závěr - myslíte si vážně, že v divadle se dá podnikat? Ale možná bych se mohla „přesunout“ a podnikat třeba v novinařině:-).

Grantová komise podává pouze návrh, konečné schválení udělení grantů je na radě magistrátu. Tam se celá situace vyjasní 19. února, kdy bude schválen rozpočet hl. m. Prahy na příští rok a podle toho budou uděleny i granty na kulturu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!