Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

V Hollywoodu si loni nejvíc vydělal režisér James Cameron. Díky Avataru

Kultura

  21:03
NEW YORK - Především díky úspěchu filmu Avatar se v loňském roce stal režisér James Cameron nejlépe vydělávající osobností v Hollywoodu. Daleko za ním se na žebříčku zveřejněném časopisem Vanity Fair umístil herec Johnny Depp.

Režisér James Cameron s herci filmu Avatar foto: ČTK

Cameron loni vydělal zhruba 257 milionů dolarů (4,5 miliardy korun) - v této částce je zahrnut výdělek za scénář, produkci i režii Avataru. Další částku si připisuje z prodeje DVD a z televizního vysílání. Po celém světě vydělal Avatar 1,95 miliardy dolarů (přes 34 miliard korun).

Na druhém místě se se stomilionovým příjmem umístil Johnny Depp. Vyneslo mu jej několik filmů, například Cizinec nebo Alenka v říši divů, stejně jako čtvrté pokračování úspěšné "pirátské" série Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna, které přijde do kin v květnu.

Seznam se 40 osobnostmi žebříčku zahrnuje pouze tvůrčí profesionály - producenty, scenáristy, herce a podobně - a finance, které jim přinesly filmy. Nezahrnuje příjmy z projektů, které nejsou spojené s filmy, například reklamy či televizní show.

Na třetí příčce je režisér Steven Spielberg s 80 miliony dolarů, čtvrtý v pořadí je režisér filmu Počátek Christopher Nolan s příjmem 71,5 milionu dolarů. Páté místo zaujímá herec Leonardo DiCaprio se 62 miliony dolarů. Za ním je režisér Alenky v říši divů Tim Burton s 53 miliony. O tři miliony méně si filmováním vydělal herec Adam Sandler na sedmé příčce.

Nejmladšími v seznamu jsou dvacetiletá Kristen Stewartová na 13. a čtyřiadvacetiletý Robert Pattinson na 15. místě, představitelé hlavních rolí ve filmu Twilight sága: Zatmění.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!