Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

V Jihlavě začal festival dokumentů. Ocenění dostali reportéři Snopová a Srnka

Kultura

  21:35
JIHLAVA - V Jihlavě ve čtvrtek začal 22. mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava, který nabídne divákům přes 300 filmů. Cenu časopisu Respekt určenou investigativním novinářům za nejlepší televizní video či online investigativní reportáž s politickým či společenským tématem získali Aneta Snopová a Vojtěch Srnka za reportáž Putinův kůň v Adamově. Uvedl ji pořad České televize Reportéři ČT.

Reportérka Aneta Snopová. foto: Reprofoto

Podle porotců přináší oceněná reportáž jedno z prvních konkrétních zjištění o klientelistickém propojení prezidentské funkce s byznysem a ruskými penězi, potažmo o neprůhledném financování Hradu. „Autoři se pátrání věnovali profesionálně, kontextově a trpělivě. Výsledek stojí na dlouhodobé a hloubkové práci s daty a veřejnými zdroji, což v Česku stále není příliš obvyklé,“ zdůraznili porotci. Cena Respektu byla letos udělená podvanácté. Hodnotili se reportáže vysílané v období mezi loňským a letošním 1. říjnem.

Ve čtvrtek začíná mezinárodní přehlídka dokumentárních filmů Ji.hlava

Podruhé bylo součástí zahájení festivalu vyhlášení vítěze ze sekce Krátká radost, do níž patří krátké dokumentární snímky. O vítězi rozhodli diváci prostřednictvím filmového portálu DAFilms.cz. Cenu získal snímek The Holiday Inn-Side, který natočil australský režisér Chabry Ibrahim. Ve 20 minutách podává jednoduchou animací příběh mladého recidivisty.

Dýchánek jako před sto lety

Letos poprvé měl zahajovací večer podobu společenského večírku, kterým provázeli dokumentaristé Tereza Nvotová a Jan Foukal. „Chtěli jsme ve slavnostním zahájení nějak odrazit stoleté výročí vzniku Československa a nastolit na něm atmosféru dýchánků, které se konaly před sto lety,“ řekla Veronika Bröcknerová, vedoucí PR festivalu. Režiséry večera byli Vít Klusák a Marika Pecháčková.

Festival letos výrazně rozšířil Inspirační fórum, diskusní platformu hledající nová témata budoucích filmů. Z někdejších tří hostů se pořadatelé letos dostali k 80 osobnostem z různých oborů a zemí. Přijedou například muzikolog Mikuláš Bek, polský novinář Adam Michnik, rakouský spisovatel Robert Misik a bývalý starosta japonské Hirošimy Tadatoši Akiba. Debaty fóra jsou přístupné zdarma.

Návštěvníci na festivalu můžou vidět 327 filmů, 140 z nich ve světové, evropské nebo mezinárodní premiéře. Filmy se budou promítat v osmi sálech včetně dvou Horáckého divadla Jihlava. Festival potrvá do 30. října. Je největší přehlídkou dokumentárních filmů ve střední a východní Evropě.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...