Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

V jižní Francii otevřeli nové muzeum ‚Četníka ze Saint-Tropez‘ Louise de Funese

Kultura

  15:56
Saint-Raphaël (Francie) - V jihofrancouzském městě Saint-Raphaël bylo ve středu otevřeno muzeum věnované slavnému komikovi Louisi de Funesovi. V devíti místnostech, které chronologicky představí hercův život a tvorbu, je vystaveno přes 350 exponátů: fotografií, kreseb, dopisů, ale i filmových rekvizit.

V jihofrancouzském městě Saint-Raphaël bylo ve středu otevřeno muzeum věnované slavnému komikovi Louisi de Funesovi. foto: Twitter cinephiledu14 JH

Náročný a svérázný. Louis de Funes si potrpěl na luxus

Od narození umělce, který si zahrál v téměř 150 filmech, nejen v Česku se ale nejvíce proslavil coby četník ze Saint-Tropez, v pátek uplynulo 105 let.

Mezi předměty, které si budou moci návštěvníci v muzeu prohlédnout, je mimo jiné dopis, který napsal de Funes své matce v 15 letech, dále klavír, na který herec zamlada hrál, klapka z filmu Velký flám, měšec ze snímku na motivy Moliérovy hry Lakomec či klobouk, který posloužil jako rekvizita ve filmu Rabín Jákob. Poslední ze snímků se bude v pátek večer na náměstí nedaleko nového muzea promítat. De Funese představí expozice ale i v neobvyklých rolích, například jako náruživého zahrádkáře.

Od narození umělce, který si zahrál v téměř 150 filmech, nejen v Česku se ale...
Četník ze Saint Tropez

Nově otevřené muzeum v přímořském městě Saint-Raphaël nahradí expozici, jež slavného komika do roku 2016 připomínala v oranžerii zámku Clermont nedaleko Nantes, na kterém de Funes až do své smrti v roce 1983 žil. Hold jednomu z nejslavnějších francouzských herců vzdává už několik let i Muzeum četnictva a filmu, jež se nachází v budově v Saint-Tropez, která posloužila filmařům při natáčení série komedií o místních četnících. Nově otevřené muzeum ve městě Saint-Raphaël se ale pyšní tím, že přímo v názvu nese umělcovo jméno.

Zemřela herečka Gensacová, filmová žena ‚četníka‘ Louise de Funèse

Obě instituce, které jsou od sebe vzdáleny jen asi 40 kilometrů, si přitom nechtějí konkurovat, ale doplňovat se. „Muzeum Louise de Funese se soustředí především na jeho život jako herce. My se soustředíme na sérii o četnících a kinematografii v Saint-Tropez,“ uvedla kurátorka saint-tropezského muzea Gwenaëlle Van Butseleová.

„Je to důležité pro nás, pro rodinu, ale především je to pro veřejnost. Udělali jsme to pro veřejnost, neboť chceme udržet vzpomínku na mého dědečka živou,“ řekla serveru Franceinfo k otevření nového muzea vnučka slavného komika Julia de Funesová. „Po uzavření prvního muzea se objevily na internetu komentáře tisíců lidí. To mě nesmírně motivovalo, abych znovu projekt muzea rozjela,“ dodala.

Louis de Funes se narodil 31. července 1914 na předměstí Paříže. Proslavily ho role ve filmech jako Oskar, Velký flám, Křidýlko nebo stehýnko, Grand restaurant pana Septima, Hibernatus či Jeden hot a druhý čehý a série bláznivých komedií o četnících ze Saint-Tropez a o Fantomasovi. V České republice jeho popularitě napomohl dabing Františka Filipovského.

V létě bude muzeum v Saint-Raphaël otevřeno každý den. Vstupné pro dospělé činí šest eur, do osmnácti let je vstup zdarma.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...