Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

V Kutné Hoře vystaví umělci práce inspirované fotografem Tichým

USA

  18:30
KUTNÁ HORA - Více než stovka evropských i amerických tvůrců zajímajících se o dílo svérázného českého fotografa Miroslava Tichého bude od neděle prezentovat svá díla v Galerii Středočeského kraje.

Images for Images v Kutné Hoře foto: ČTK

Expozice Images for Images (Obrazy za obrazy) představí sbírku současného umění z nadace Tichý Oceán, kterou založil Čechošvýcar Roman Buxbaum. Ředitelka GASK Jana Šorfová dnes novinářům řekla, že jde o ještě rozsáhlejší výstavu, než byla Europa Jagellonica, která se loni stala nejnavštěvovanější v zemi. Vedení galerie očekává, že Images for Images bude mít podobný úspěch.

Miroslav Tichý (1926 až 2011) díky svému nonkonformnímu způsobu života a specifické tvorbě přitahoval mnohé tuzemské i zahraniční autory. Ti ho navštěvovali a vyměňovali s ním svá díla. Po jeho smrti v této výměně pokračoval jeho podporovatel a sběratel Buxbaum, který jako dítě bydlel v umělcově sousedství.

"On byl kamarád mého strýčka a měl v našem domě ateliér, babička mu ho dala k dispozici, když se v 50. letech vrátil z blázince, a tam on pracoval," vzpomíná Buxbaum. "Takže k nám chodil každý den na oběd a moje první vzpomínky jsou z perspektivy tříletého kluka, který si hraje pod stolem a kouká se na jeho boty."

Později se Buxbaum začal o dílo Tichého zajímat a zachraňovat je před zničením. Většinu prací koupil od sousedky, která se o Tichého starala po smrti umělcovy matky. "Nejdřív jsem ji musel přesvědčovat, že ty fotky nesmí vyhodit, když uklízí, což bylo těžké, protože smrděly," vypráví.

Noty od Cavea

Buxbaum ve výměnách děl pokračoval a postupně vznikla rozsáhlá sbírka, která má jedno specifikum - všechna vyměněná díla pocházejí od umělců, kteří obdivují nejen Tichého práci, ale také jeho osobní postoj, vyhýbající se veřejnému uznání a řídící se pouze obsesí a tvůrčí vůlí. V Jezuitské koleji jich kurátor Zdenek Felix shromáždil kolem šesti stovek.

Jejich autoři pracují s různými médii včetně fotografií, instalací a konceptů operujících se slovním materiálem. Nechybí ale třeba ani partitura od hudebníka Nicka Cavea.

Známá jména reprezentují Hans-Peter Feldmann a Thomas Ruff z Německa, Richard Prince, Lawrence Weiner a Alex Katz z USA, Fischli/Weiss ze Švýcarska, Araki a Hirakawa z Japonska, Christian Boltanski a Sophie Cale z Francie. Z českých autorů jsou zastoupeni Zbyněk Baladrán, Jiří David, Jitka Hanzlová, Krištof Kintera, Eva Koťátková, Jiří Kovanda, Helena van der Kraan, Dominik Lang a Václav Stratil.

Expozice v bývalé Jezuitské koleji potrvá do 28. července.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!