Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

V Los Angeles vrcholí přípravy na devadesáté udílení Oscarů

Kultura

  11:56
LOS ANGELES - Už za několik hodin se filmoví fanoušci na celém světě dozvědí, kdo letos obdrží prestižní ocenění americké filmové akademie Oscar. Jasného favorita letošní 90. ročník nemá, podle amerických médií se nejspíše rozhodne mezi snímkem mexického režiséra Guillerma del Tora Tvář vody a dramatem z amerického Středozápadu Tři billboardy kousek za Ebbingem.

(ilustrační snímek) foto: Reuters

KABÁT: Půjčovna holí v Hollywoodu. Snad nebudou Oscary o povrchním kádrování

Pokud by se snímku Tvář vody podařilo proměnit všech třináct nominací, stal by se nejúspěšnějším oscarovým filmem všech dob. Dosavadní rekord v počtu získaných Oscarů drží s jedenácti cenami Ben Hur (1959), Titanic (1997) a Pán prstenů: Návrat krále (2003). Podle komentátorů je ale kvalita nominovaných filmů letos značně vyrovnaná.

V hlavních hereckých kategoriích se čeká vítězství Garyho Oldmana, který ztvárnil v Nejtemnější hodině britského premiéra Winstona Churchilla, mezi herečkami se o zlatou sošku utkaly mimo jiné Frances McDormandová, Sally Hawkinsová či Meryl Streepová.

Němá uklízečka Elisa Espositová (Sally Hawkinsová). Snímek Tvář vody (2017).
Polibek pod vodou. Snímek Tvář vody (2017).

RECENZE: Já, Tonya. Filmová krasojízda zostuzené bruslařky za vlastním zničením

Čeká se, že letošní večer ovlivní i kampaň kolem sexuálního obtěžování #MeToo, která od loňského vypuknutí aféry producenta Harveyho Weinsteina otřásá Hollywoodem. Stát by se mohla přinejmenším terčem žertíků moderátora Jimmyho Kimmela. 

Kvůli loňskému faux-pas, kdy byl na slavnostním ceremoniálu kvůli nesprávné obálce omylem vyhlášen špatný vítěz v klíčové kategorii nejlepší film, zavedla společnost PricewaterhouseCoopers (PwC) nová pravidla dohledu.

Čeští filmoví fanoušci budou moci slavnost sledovat od pondělních 2:00 SEČ živě na programu ČT2.

Autor: