Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

V Pardubicích bude mít premiéru hra královny detektivek Agathy Christie

Vraždy

  16:00
PARDUBICE - Východočeské divadlo uvede v sobotu českou premiéru napínavého příběhu Poslední víkend.

Ze hry Agathy Christie Poslední víkend foto: ČTK

Hra vznikla v roce 1951, ale trochu neprávem byla opomíjena. Do pozadí ji totiž zatlačilo další dílo známé autorky kriminálních románů, úspěšná Past na myši, řekl novinářům dramaturg divadla Zdeněk Janál. K nastudování si pardubická scéna přizvala Pavla Ondrucha, s nímž už dvakrát spolupracovala.

"Není to klasická detektivka, kde se na začátku stane vražda a následně se vyšetřuje. V této hře k vraždě dojde až zhruba v jedné třetině," uvedl Janál. Poslední víkend popisuje jako psychologicky propracované dílo, které ale není ponuré a neschází mu humor.

Poslední víkend

Inscenace detektivní hry Agathy Christie v pardubickém divadle

Děj se odehrává na letním sídle lady Angkatellové a jejího muže poblíž Londýna, kam manželé pozvou své přátele a příbuzné. Některé z nich však poutá víc než jen přátelství, vztahy mezi nimi jsou velmi spletité, a proto ani o konflikty během jejich setkání není nouze. Vše se ještě zkomplikuje, když se objeví slavná hollywoodská herečka Veronika Crayová, aby se pokusila svést svého bývalého snoubence Johna Christowa. Charismatický muž je ale ženatý, má malé děti a na víkend přijel i se svou ženou Gerdou. Víkendový pobyt se následně tragicky zvrtne.

Podle režiséra Ondrucha je hra ve srovnání s úspěšnější Pastí na myši složitější a kvalitnější ve struktuře i vedení postav. Je sice vstřícná k divákům, ale zároveň má mnoho psychologických odstínů a blíží se zčásti k čechovovským dramatům.

Agatha Christie vydala román Poslední víkend už v roce 1945, vystupuje v něm i Hercule Poirot. V divadelní úpravě však jeho postavu vypustila a nahradila ji jiným detektivem.

V rolích manželů Angkatellových vystoupí Zdena Bittlová a Václav Dušek, pár Christowových hrají Jindra Janoušková a Josef Vrána. Pro úlohu Veroniky Crayové si divadlo přizvalo hostující Ivanu Jirešovou. Scéna je dílem Michala Syrového, kostýmy vytvořila Zuzana Mazáčová.

Autor: