Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

V Paříži zemřel režisér Benki, autor českých dokumentů. Minulý rok v Praze představil film Sólo

Kultura

  10:12
Paříž/Praha - Po delší nemoci ve věku 53 let zemřel ve středu v Paříži francouzský režisér, dokumentarista a producent Artemio Benki, který od počátku 90. let žil a pracoval v Praze. Oznámil to režisérův spolupracovník Pavel Muller.

Artemio Benki - vpravo. foto: Artcam

Benkiho celovečerní dokument Sólo o osudech argentinského hudebníka, který se potýká s duševní nemocí, byl loni vyhlášen nejlepším českým dokumentem na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě.

Benki se narodil 21. dubna 1966 v Paříži, kde už ve třinácti letech začal pracovat pro rozhlas jako novinář. V osmnácti letech nastoupil do redakce časopisu L’Autre Journal, kde spolupracoval například se spisovatelkou, dramatičkou a režisérkou Marguerite Durasovou nebo spisovatelem a fotografem Hervém Guibertem.

V roce 1989 přijel poprvé do Prahy, aby pracoval na svém krátkém filmu o romských uprchlících. V roce 1992 se v Praze usadil a o dva roky později tu založil produkční společnost Sirena Film. Jako režisér natočil několik krátkých filmů, například My Land či Ostrov na střeše, podílel se na povídkových filmech Měsíční údolí a Praha očima... Jako producent pracoval na řadě zahraničních filmů natáčených v Česku, například Královská aféra, Marguerite či Personal Shopper. Založil také distribuční společnost Artcam, přinášející do českých kin nezávislou zahraniční i českou produkci. Jako herec si zahrál ve filmu Knoflíkáři režiséra Petra Zelenky.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...