Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

V Praze přistálo letadlo s pracemi malíře Kupky

Kultura

  8:32aktualizováno  12:08
PRAHA - Vládní letadlo s více než čtyřiceti díly světoznámého umělce Františka Kupky přistálo krátce po osmé ráno na letišti v pražských Kbelích. Díla, která zakoupila v USA mecenáška Meda Mládková, obohatí stálou sbírku v pražském Museu Kampa.

Mecenáška Meda Mládková foto: Lidové noviny

Letadlem se vrátil z návštěvy USA ministr obrany Alexandr Vondra. Informoval o tom mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Obrazy v Museu Kampa v Sovových mlýnech od 11 hodin rozbalovali celníci. Kromě výtvarných prací získalo muzeum i malířovy dopisy a další dokumentaci.

ČTĚTE TAKÉ:

Současná kolekce děl Františka Kupky, jehož obrazy trhají na aukcích rekordy, tvoří základ rozsáhlé sbírky Jana a Medy Mládkových. Sbírka v pražských Sovových mlýnech obsahuje 215 Kupkových studií, kreseb a obrazů a patří k nejucelenějším svého druhu na světě. Na přelomu tisíciletí ji Mládková věnovala hlavnímu městu.

Na řadě je odborné zkoumání

Mecenáška a podporovatelka umění Mládková koupila nová díla na konci loňského roku v USA. Získala je od americké kunsthistoričky Lilli Lonngren Andersové. Ta chtěla sbírku prodat někomu, koho znala a o kom věděla, že se Kupkovi věnuje.

Lilli Lonngren Andersovou jako mladou historičku umění vyslal do Paříže bývalý ředitel Muzea moderního umění v New Yorku Alfred Barr Jr., který považoval Kupku za prvního abstraktního malíře a chtěl vědět, jak k abstrakci dospěl.

Nejvýznamnější díla zakoupené kolekce

Mezi 41 díly vyniká například olejomalba Portrét Kupkovy nevlastní dcery Andree z roku 1906, který už předznamenává o něco pozdější abstraktní periodu. Pozoruhodné jsou také Biomorfní kompozice z let 1910 – 1911 vytvořené kvašem, pastelem a akvarelem, kde malíř vyjádřil lehký rytmus organických tvarů. Sbírka obsahuje Autoportrét ze stejného období (1896) jako Autoportrét, který je již ve sbírce Musea Kampa. U některých dalších studií lze sledovat vývoj k nefigurativním formám různého typu, jako žebroví, tryskání, stoupání nebo vertikální plány. Pro sbírku je podstatná i studie pro obrazy Lokalizace grafických hybných sil, který Mládkovi věnovali Národní galerii ve Washingtonu. Kvalitní je tužková studie, která úzce souvisí s Příběhem o pestících a tyčinkách, k němuž je opět ve stálé expozici Musea Kampa několik kvašů a akvarelů. Zajímavá je i studie astronomických drah planet, která vychází z umělcova zájmu o zkoumání vesmíru.

Další kresba s textem se váže k obrazům Mluva vertikál a Kosmické jaro, k němuž je opět ve sbírce instituce několik studií. Další studie dokládá jeho zkoumání mechanických tvarů, jiná souvisí nejspíš s Teplou chromatikou, v roce 1912 vystavenou spolu s Dvoubarevnou fugou na pařížském Podzimním salónu. Na jedné z kreseb je text, v němž Kupka se zlostí píše o Picassovi a kubismu. Sbírka Lilli Lonngren Anders obsahuje také důležitou dokumentaci od 90. let 19. století až po 60. léta 20. století, psanou v různých jazycích (česky, francouzsky, anglicky, německy).

Dovezená kolekce má být nyní podrobena důkladnému průzkumu, při kterém Meda Mládková spolu s dalšími odborníky upřesní zařazení jednotlivých studií, které jsou Lilli Lonngren Anders popsány.

S nákupem této akvizice podle zástupců Musea Kampa výrazně pomohl generální ředitel strojírenského holdingu Vítkovice Jan Světlík. Nákup podpořil i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který je členem správní rady Musea Kampa a velvyslanec České republiky ve Spojených státech amerických Petr Gandalovič.

Autoři: ,

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...