Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Destroyer nejsou žádní Kiss. Kromě balad ale dojde i na řízný rock

Kultura

  16:33
Kanadský zpěvák a autor Dan Bejar alias Destroyer se po dvaceti letech umělecké kariéry poprvé představí naživo českým posluchačům. Se svou osmičlennou kapelou zahraje ve středu 22. června v pražském Lucerna Music Baru.

Destroyer foto: Scrape Sound

Pražský koncert je součástí celosvětového turné k vydání loňského alba Poison Season. „Vstupenky v hodnotě 450 korun jsou k dispozici v pokladně a webových stránkách Lucerna Music Baru nebo v předprodejních sítích GoOut.cz, Ticketportal, Ticketpro a Eventim. Na místě v den koncertu bude vstupné o sto korun dražší,“ uvedla pořádající agentura Scrape Sound.

Název Bejarovy skupiny Destroyer může být trochu zavádějící. Sám Bejar prohlásil, že chtěl pro kapelu jméno, z něhož nebude na první pohled patrné, co hraje za styl. Shodou okolností si zvolil název, shodující se s jedním z nejslavnějších alb americké „komiksové“ kapely Kiss. Proto musel Bejar často vysvětlovat, že „o nějakých Kiss vůbec neměl tušení.“

S projektem Destroyer stačil Bejar vydat deset alb. Krom toho však působil také v kapelách The New Pornographers nebo Swan Lake. Na každé nahrávce Destroyer zní vždy trochu jinak a v jeho tvorbě se prolínají různorodé hudební vlivy. V roce 2011 se mu v souvislosti s kritikou vyzdvihovaným albem Kaputt dostalo nominace na prestižní Polaris Music Price.

Zatím poslední, desáté album Destroyeru Poison Season vyšlo v srpnu 2015. Bejar se skupinou na něm předložil hudebně velice pestrou nahrávku, kterou tvoří balady postavené na smyčcových aranžmá i řízné rockové songy. Album se objevilo ve výročních žebříčcích mnoha magazínů a hudebních serverů mezi nejdůležitějšími počiny roku.

Autor: