Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

V přímém přenosu z MET bude poprvé uveden český titul: Rusalka

Kultura

  6:00
Poprvé v historii přímých přenosů z Metropolitní opery do kin bude 8. února uveden český titul, Rusalka Antonína Dvořáka. Titulní roli ztvární hvězdná americká sopranistka Renée Fleming, jež má Rusalku ve svém repertoáru již od roku 1990.

Renée Fleming jako Rusalka. foto: Aerofilms

Rusalku ztvární jedna z nejslavnějších sopranistek současnosti Renée Fleming, která loni získala už čtvrtou cenu Grammy pro nejlepší sólistku v oblasti vážné hudby. "Je to fascinující příběh a není náhodou, že se o libreto zajímalo tolik slavných skladatelů. Hudba je tak lyrická a melodická, je plná něhy, ale také síly," prozradila o roli Rusalky slavná pěvkyně v exkluzivním rozhovoru Heleny Havlíkové pro Pátek Lidových novin (celý rozhovor vyjde 31. ledna).

Renée Fleming zvládne i české "ř"

Právě česká Rusalka je pro Renée Fleming, která je miláčkem Metropolitní opery a královnou americké operní scény, klíčovou rolí jejího operního repertoáru. Poprvé ji nastudovala již roku 1990 pro Operu v Seattlu a má za sebou také dvě nahrávky, s Českou filharmonií (1998) a s orchestrem Pařížské opery (2002). Její árie Měsíčku na nebi hlubokém, recitovaná s hlubokým citem a prožitkem i s dokonalým českým "ř", patří k nejlepším podáním vůbec. Rusalka je základním kamenem zpěvaččiny slávy a pěvkyně propůjčuje Dvořákově operní skladbě svou virtuozitu, půvab i herecké porozumění této roli.

Česká Rusalka je pro Renée Fleming klíčovou rolí.

V roli Prince se na scéně objeví polský tenorista Piotr Beczała, jenž tuto sezonu zahajoval coby Oněgin. Role Ježibaby se zhostí americká mezzosopranistka Dolora Zajick, za dirigentským pultem stane teprve sedmatřicetiletý kanadský dirigent Yannick Nézet-Séguin. Svou kariéru začínal v Montrealské opeře a dodnes spolupracuje také s Orchestre Métropolitain, sídlícím rovněž v quebecké metropoli.

Aktuální seznam kin, která přmý přenos v Česku uvedou, a také těch, které mají na programu záznam představení, najdete zde: http://www.metopera.cz

Autor: