Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

V půlce září půjde do kin poslední film Jana Němce

Kultura

  14:00
PRAHA - Poslední film režiséra Jana Němce, jednoho z představitelů československé nové vlny, přijde do českých kin 15. září. Snímek Vlk z Královských Vinohrad, který Němec natáčel podle vlastních autobiografických povídek, však nestihl dokončit. Zemřel letos v březnu, den před koncem natáčení, a film dokončil pomocný režisér Tomáš Klein. Snímek je podobně jako většina Němcových filmů drzý, drsný, živelný, plný ironie, ale i upřímnosti.

Jan Němec (uprostřed) při první klapce svého filmu Vlk z Královských Vinohrad. foto: MasterFilm

„Film má v názvu vlka, tvora divokého, lstivého, neovladatelného. Vlk v rouše beránčím a naopak. Uvidíte místa činu, autentický dialog, autorský komentář, archivy pravé i falzifikáty. To, co je ve filmu, se skutečně stalo a John Jan to skutečně prožil. I když, pravda, občas to trochu nafoukl,“ řekl o filmu Němec. Jako mladý režisér John Jan ve filmu vystupuje Jiří Mádl, dalším Němcovým alter egem je ale ještě Karel Roden v roli vypravěče.

Ve filmu se objeví také Martin Pechlát, Tatiana Pauhofová, Gabriela Míčová, Jiří Menzel a Jiří Bartoška. Reálnými životními zážitky inspirovaný film volně vychází z Němcovy povídkové sbírky Nepodávej ruku číšníkovi a pozoruje jeho životní osudy od 60. let 20. století do současnosti. Na letošním festivalu v Karlových Varech získal film v hlavní soutěži zvláštní uznání poroty.

Producent Tomáš Michálek při karlovarské projekci řekl, že bylo těžké po Němcově smrti dodržet jeho styl a způsob natáčení, zvlášť když je film jakýmsi Němcovým testamentem. „Filmy Jana Němce jsou v lecčems odlišné, ale vždy překvapí tím, jak ho chce vyprávět. Ale společné je, že chce vyprávět příběh tak, aby ho divák pochopil,“ řekl režisér Klein.

S Johnem Janem diváci navštíví Cannes v roce 1968, záhy nato se octnou v české metropoli téhož léta, obsazené sovětskými tanky. Následuje exil, návrat do Prahy, pohřeb komunismu a svoboda. Na slavném filmovém festivalu na francouzském pobřeží také začal loni na jaře Němec film natáčet.

Herec Jiří Mádl hraje hlavní roli ve filmu Vlk z Královských Vinohrad.
Delegace tvůrců k filmu Vlk z Královských Vinohrad.

Příběh totiž vychází ze skutečné události z roku 1968, kdy měli Češi v hlavní soutěži canneského festivalu poprvé a naposled hned tři celovečerní filmy, Němcův snímek O slavnosti a hostech, Formanovu komedii Hoří, má panenko a Menzelovo Rozmarné léto. O ceny nakonec nesoutěžily, festival byl kvůli solidaritě filmařů s tehdy stávkujícími dělníky a protestujícími studenty předčasně ukončen a na projekci českých filmů se nedostalo. Jiří Menzel pak poslal Rozmarné léto do Karlových Varů, kde získal v červenci 1968 hlavní cenu. Jan Němec i Miloš Forman po srpnové okupaci Československa emigrovali.

Autor: