Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

V Souhvězdí gulag hvězdy nesvítí. Kniha připomíná komunisty umlčovaného Karla Pecku

Kultura

  16:00
PRAHA - Ku příležitosti nedožitých narozenin významného českého spisovatele a politického vězně 50. let Karla Pecky vychází sbírka z jeho díla – Souhvězdí Gulag Karla Pecky. Jednotlivá díla sbírky komunisty umlčovaného autora jsou doplněna doslovy a úvahami osobností, jakými jsou mimo jiné Jiří Stránský, Jiřina Šiklová nebo Daniel Kroupa.

Český básník Karel Pecka v roce 1996. foto: ČTK

Křest knihy Souhvězdí gulag.
Křest knihy Souhvězdí gulag.

Lásce se nedaří až tak zle, říká spisovatelka Iva Pekárková

Jak vypadal komunistický režim v Českoslovenku na 996 stranách - Souhvězdí gulag je čtveřice románů, tři povídkové soubory, básnické sbírky a originální kafkovské povídky. Sbírka je doplněna doslovy a úvahami od spisovatele Jiřího Stránského, socioložky Jiřiny Šiklové, filozofa Daniela Kroupy, biskupa Václava Malého, profesora Cyrila Höschla, politologa Petra Pitharta, básnířky Hany Gerzaničové a architektky Evy Jiřičné. Doslov napsal spisovatel Jiří Padevět. Knihu navíc dotváří osobité grafiky malíře Miloše Kotka.

Knihu SOUHVĚZDÍ GULAG Karla Pecky sestavil a vydal Daniel Pagáč, který spisovatele osobně znal a byl jeho prací silně zasažen. „Naše seznámení byla naprostá náhoda. Byl jsem ještě student a s mou nynější manželkou Martinou jsme zrovna jeli za kamarádem do Tábora, když se po chodbičce prošel starší pán. Právě jsem dočetl román Motáky nezvěstnému, na jehož zadní straně byl Karel Pecka vyobrazen, a tak jsem ho hned poznal. Pamatuji si, že mi to Martina nechtěla věřit. O chvíli později přišel a zeptal se, jestli by si k nám nemohl přisednout, protože u něj v kupé se netopilo. Nakonec jsme se zapovídali asi na tři hodiny a dojeli až do Veselí. O dva roky později byl čestným hostem na naší svatbě a věnoval nám vydání svého nejnovějšího románu Štěpení. Byl to skvělý člověk, jsem rád, že jsem mohl pomoci šířit jeho celoživotní dílo, vzpomíná na velikána české literatury Daniel Pagáč.

Karel Pecka

byl významný český spisovatel a politický vězeň, který jako jeden z prvních podepsal Chartu 77. Autor, který je držitelem ocenění Rytíř české kultury 2017 in memoriam a nositel státního vyznamenání Řádu T. G. Masaryka III. třídy od prezidenta V. Havla, byl v letech 1949-1959 vězněn v několika českých koncentračních táborech, mimo jiné ve Svornosti, Nikolaji, Bytízu nebo „táboře černé smrti“, které mu byly v jednotlivých dílech inspirací. 

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...