Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

V Sovových Mlýnech vystavují slavné Čechy

Kultura

  14:00
PRAHA - Ve čtvrtek začíná v Sovových Mlýnech výstava fotografa Pavla Brunclíka, který před svůj objektiv tentokrát postavil slavné Čechy. Na zdích galerie tak uvidíme například architektku Evu Jiřičnou nebo dirigenta Libora Peška.

Libor Pešek na fotografii Pavla Brunclíka foto: Pevl Brunclík

Unikátní výstavu s názvem Češi Portrait Gallery zahájí 31.3.2011 předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová. Brunclík portrétoval spisovatele, dramatiky, herce, vědce, lékaře, i sportovce. Tato rozdílná skupina má však jedno společné, podle fotografa patří ke špičce českého národa.   

Dražba fotografií pro charitu
Výstava potrvá do 5.června 2011 a v jejím závěru budou vystavené fotografie vydraženy ve prospěch obecně prospěšné společnosti Dialog Jessenius. Dialog Jessenius vydává vzdělávací DVD pro vážně nemocné pacienty s cílem podat veškeré důležité informace o nemoci. Pod mottem "Vědět je klíč" s ní spolupracují špičky lékařských oborů i pacienti osobně.

Výstava je doprovozena výpravnou knihou s životními příběhy fotografovaných. Texty k fotografiím napsal Pavel Kosatík. Kniha vyjde jak v české, tak v anglické verzi.

Pavel Brunclík

Narodil se 27. 10. 1950 ve Znojmě. V roce 1974 absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze, v letech 1974 –1980 studoval režii a scenáristiku na katedře dokumentární tvorby FAMU, na katedře fotografie rok mimořádného studia. Po ukončení studia externě spolupracoval s ČST. Od roku 1981 pracuje jako samostatný fotograf. V roce 1998 získal ocenění Czech Press Photo, kromě Prahy vystavoval i v Paříží, Hamburku nebo Bruselu.


Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!