Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

V Americe vyřadili z aukce Renoirův obraz, je zřejmě kradený

Kultura

  8:45
WASHINGTON - Aukční síň v americké Virginii ve čtvrtek zrušil prodej obrazu francouzského malíře Pierra-Augusta Renoira kvůli nejasnosti původu díla. Oznámila to mluvčí aukčního domu Potomack Co.

Nalezený obraz od Renoira foto: Reprofoto

Krajinu na březích Seiny podepsanou Renoirem získala majitelka asi před dvěma lety na bleším trhu za pouhých sedm dolarů. Domnívala se tehdy, že nějak využije aspoň rám. Až letos v červenci, když na obraz narazila při úklidu, nechala odhadnout jeho cenu. Expert dospěl k závěru, že jde o originální Renoirovo dílo, a cenu odhadl na 75 000 až 100 000 dolarů (1,5 milionu korun až dva miliony korun).

Ve středu se ale aukční síni Potomack přihlásilo muzeum z Baltimoru s tím, že právě tento Renoirův obraz byl z muzea ukraden, když tam byl jako zápůjčka roku 1951 vystavován. Dílo zapůjčila sběratelka Saidie Mayová, která v květnu 1951 zemřela a svou sbírku muzeu odkázala. O krádeži neexistuje žádná policejní dokumentace, pouze v archívu muzea je zmínka o tom, že Renoirův obraz byl ukraden 17. listopadu 1951. O jeho dalším osudu nejsou žádné záznamy.

ČTĚTE TAKÉ

Síň Potomack před aukcí kontrolovala londýnský registr ztracených uměleckých děl, ale Renoirova krajina na něm není. Jako ztracený umělecký předmět ho neregistruje ani FBI.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!