Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Van Morrison požene severoirskou vládu k soudu kvůli zákazu koncertů

Kultura

  16:45
BELFAST - Známý hudebník Van Morrison se chystá podat žalobu na vládu Severního Irska kvůli plošnému zákazu koncertů. Není to poprvé, co na sebe Van Morrison ve spojitosti s koronavirem upozornil.

Primavera Sound 2017: Van Morrison foto: Eric Pamies

„Budeme žádat soudní přezkoumání zákazům koncertování v licencovaných prostorách v Severním Irsku, sdělil médiím Van Morrisonův advokát Joe Rice. „Nevíme o žádném ověřeném vědeckém či zdravotnickém důkazu, který by tento plošný zákaz ospravedlňoval.“

Primavera Sound 2017: Van Morrison
Van Morrison

V Severním Irsku vláda zavedla přísný šestitýdenní lockdown. Ten se pochopitelně vztahuje i na kryté prostory pro pořádání koncertů. 

Morrison podle svého právníka jedná „pro dobro tisíců muzikantů, umělců, koncertních prostor a všech, kteří mají něco společného s hudební branží“. 

Není to jeho první skandál ve spojitosti s koronavirem. Loni v srpnu prostřednictvím sociálních sítí apeloval na své fanoušky, aby nevěřili „všem těm nesmyslům“ kolem koronaviru.

O měsíc později vydal tři nové písničky věnující se tématu - Narozen, abych byl svobodný (Born to be Free), Jak jsem odkráčel pryč (As I Walked Out) a Už žádný další lockdown (No More Lockdown). 

V poslední jmenované skladbě se mimo jiné zpívá: „Už žádné zneužívání vládní moci / už žádní fašističtí tyrani / ruší náš klid!“ 

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...