Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Vánoční filmové premiéry: Bůh jako morous žijící v Bruselu i česká komedie Padesátka

Kultura

  15:15
Belgická komedie Zbrusu Nový zákon přichází s nápadem, že Bůh existuje a žije v Bruselu... Ve filmu Jaca van Dormaela hraje po boku belgického herce Benoîta Poelvoordea francouzská hvězda Catherine Deneuve. Další premiérou vánočního týdne je česká lyžařská komedie Padesátka, kterou jako svůj celovečerní debut natočil herec a režisér Vojtěch Kotek. Čtveřici novinek doplňuje rakouské drama o přátelství osamělého chlapce a orlího mláděte Králové hor a malajsijská animovaná pohádka Žabák Ribit.

Bůh. Benoît Poelvoorde jako zlomyslný manipulátor. Z filmu Zbrusu Nový zákon. foto: Aerofilms

V roce 2009 uvedl belgický režisér Jaco van Dormael do kin „konceptuální sci-fi“ Pan Nikdo, o posledním smrtelníkovi na Zemi. Nyní se pustil do tématu opačného – zpracoval stvoření světa. Hlavní hrdinou jeho filmu Zbrusu Nový zákon je totiž Bůh. Žije v Bruselu a je to nesnesitelný morous, který nosí ponožky do pantoflí a celé dny tráví vymýšlením absurdních zákonů a znepříjemňuje lidem život.

Je to trochu jiný příběh, protože tenhle Bůh má kromě syna Ježíše ještě manželku a malou dceru, která ho nemůže vystát a jednoho dne pošle na truc všem lidem na světě SMS s datem jejich smrti. Jak to dopadne, když se někdo dozví, že mu do konce života zbývá měsíc, nebo naopak 62 let?

Jaco Van Dormael natočil surrealistickou komedii Zbrusu Nový zákon.

V surrealistické hříčce Zbrusu Nový zákon si zahrála i Catherine Deneuve.

Králové hor
Mládě orla je svým starším bratrem vyhozeno z hnízda, a tím odsouzeno k smrti. Chlapec Lucas nezná lásku, ani teplo domova. Po smrti matky se jeho otec uzavřel do sebe a utápí se v zármutku. Osud svádí Lucase a orlí mládě dohromady. Chlapec ptáče zachrání a pojmenuje ho Abel. Tajně se o něj stará, krmí ho. Ve společnosti mladého dravce nachází lásku a přátelství, které mu doma tolik chybí. S pomocí starého lovce Danzera učí Abela létat a lovit. Jak dravec roste a sílí, blíží se den, kterého se Lucas bojí. Den, kdy bude muset svého opeřeného přítele vypustit zpět do volné divočiny. Rakouské drama natočili režiséři Gerardo Olivares a Otmar Penker, kteří do jedné zu hlavních rolí obsadili známého francouzského herce Jenaa Rena.

Z filmu Králové hor

Padesátka
Komedie zasazená do Krkonoš vypráví o svérázné rodině Bulánů. Nejstarším členem této tradiční běžkařské rodiny je Pavka, který svého syna nechal porodit na Sněžce ve vysoké nadmořské výšce, aby se rychleji okysličoval. Jenže právě syn Jura mu dělá starosti. Místo běžkování totiž nahání úplně jiné padesátky. Je závislý na svádění zralých žen, jimž vyhání mráz z duší.

Plakát k filmu Padesátka. Jakub Prachař se objeví v jedné z hlavních rolí.

Na závod, který Jura asi znovu nedokončí, přijíždí se svou matkou Jan Hilský a vedle skvělého času má i jeden osobní cíl. Za jeho splněním se vydává „nahoru“ - do zasněženého světa horských chat. Ve filmu Vojty Kotka natočeného podle scénáře Petra Kolečka hrají Ondřej Pavelka, Marek Taclík, Jakub Prachař, Jiří Mádl, Vojtěch Kotek, Vilma Cibulková a další.

Žabák Ribit
Ribbit je žabák se závažnou krizí identity - na rozdíl od ostatních žab nesnáší poskakování a má silný odpor k vodě. A díky tomu se cítí úplně ztracený. A protože musí najít jiný smysl svého života, vydává se spolu se svým nejlepším přítelem, létající veverkou, se vydává na cestu za svým pravým místem na tomto světě. Animovaný film natočil malajský režisér Chuck Powers.

Autor: