Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Vary začaly průtrží. Mel Gibson dostal ‚nahou dívku držící kouli‘

Kultura

  21:20aktualizováno  5. července 8:30
KARLOVY VARY - Úvodním ceremoniálem a projekcí amerického filmu I Origins začal v Karlových Varech 49. ročník mezinárodního filmového festivalu. Jeho hlavní hvězdou je oscarový režisér, producent a herec Mel Gibson, který na úvod přehlídky převzal Křišťálový glóbus za mimořádný přínos světové kinematografii.

Mel Gibson na 49. ročníku festivalu v Karlových Varech. foto: MAFRA - Dan Materna

V karlovarském hotelu Thermal byl zahájen 49. ročník mezinárodního filmového...

"Toto je ten nejfantastičtější sen, jaký jsem kdy měl," pravil Mel Gibson třímaje karlovarskou trofej. "Nahá dívka držící kouli..." V děkovném projevu mimo jiné potvrdil, že je v České republice poprvé, a vyjádřil své potěšení nad pozváním a jak řekl, vřelým přijetím. Toho se mu přinejmenším od fanoušků v Karlových Varech skutečně dostalo. (Mnozí z nich v hotelu Thermal a přilehlém okolí svůj obdiv projevili třeba tak, že si fotografovali nejen živého Mela Gibsona, ale i obrazovku, na niž byl přenášen jeho příchod po červeném koberci...).

Mel Gibson a ředitel festivalu Jiří Bartoška.

Pořadatelé festivalu ovšem již předem (a lehce i při samotném ceremoniálu) zdůraznili, že oceňují Gibsonovu uměleckou tvorbu, nikoli jeho osobní postoje. Znepokojení nad Gibsonovým údajným antisemitismem totiž vyjádřila Federace židovských obcí v dopise prezidentovi festivalu Jiřímu Bartoškovi. Snímek Umučení Krista, který především tuto nálepku Gibsonovi přinesl, se ovšem na festivalu nepromítá. Ukázka z něj byla nicméně součástí střihového klipu, který udělení ceny předznamenal.

Gibson v něm byl připomenut ve svých filmových rolích od Šíleného Maxe až po Hamleta a také jako režisér filmů Statečné srdce, Umučení Krista a Apocalypto - projekci tohoto svého filmu z roku 2006 má Mel Gibson uvést v sobotu.

Úvodní choreografie bratří Cabanů tentokrát nabídla efektní iluzi průtrže mračen a následný tanec v dešti a kalužích vody. Sbor tanečníků a tanečnic na jevišti nejprve přesvědčivě zvukově napodobil příchod bouřky a když se pak shora spustily skutečné přívaly vody, vytvořily na speciálním povrchu jeviště dokonalou skluzavku, takže v závěru připomínalo vystoupení možná spíše krasobruslařskou exhibici.

Tak jako loni John Travolta i Mel Gibson se místo na červený koberec vydal...

Marek Eben ve svém úvodním slově zareagoval na čerstvé rozhodnutí vlády, která navýšila rozpočet Fondu kinematografie pro pobídky zahraničním filmařům. Učinil tak definitivní tečku za dohady, co přesně má znamenat logo letošního 49. festivalu. Je to podle něj vzkaz zahraničním štábům: Přijeďte, budete se mít jako prasata v žitě.

Sen molekulárního biologa

Lesk úvodnímu večeru dodala také delegace zahajovacího filmu I Origins - režisér Mike Cahill, herečka a modelka Astrid Bergès-Frisbeyová a herec Michael Pitt. Ten v nedávné minulosti zaujal zejména jako představitel druhé hlavní mužské role v seriálu Impérium - Mafie v Atlantic City.

Anna Geislerová na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech.

Úvodní film I Origins se pyšní oceněním z festivalu Sundance, kde získal cenu určenou filmům zabývajícím se vědou a technologií. Snímek Mikea Cahilla se vědou zabývá dosti specifickým způsobem, který by mu v Česku možná vynesl spíše nominaci na známou anticenu Bludný balvan. Zabývá se stěhováním duší, pro něž hledá důkaz v totožnosti očních duhovek u různých lidí.

Michael Pitt hraje mladého molekulárního biologa, který se původně snaží přinést důkaz, který by vyvrátil (údajné) tvrzení věřících, že lidské oko je dokladem boží existence. Pomocnicí při výzkumu je mu asistentka oddaná vědě a posléze i jemu - hrdinův pohled na svět ovšem zásadně ovlivní jiná žena, a to bezprostřední a krásná modelka s duší dítěte, do které se zamiluje.

K tématu

Režisér i herci vyjádřili své nadšení nad tím, že se jejich snímek poprvé představuje mimo Ameriku v takto významné pozici. "Nesmírně nás zajímá, jak bude náš film přijat lidmi, kteří mluví jiným jazykem, jak globálně může fungovat," uvedla Astrid Bergès-Frisbeyová.

"Přijde mi pozoruhodné, že se něco tak roztomilého jmenuje Frisbey," neodpustil si po odchodu delegace poněkud nekorektní poznámku Marek Eben. "Je tady v sále hodně pejsků, kteří by rádi aportovali," dodal za pobaveného šumu v sále.

Herečka Iva Janžurová přichází po červeném koberci na slavnostní zahájení 49....

Příjmout poselství zahajovacího snímku opravdu není úplně jednoduché, a je otázka, zda je to tím, že Karlovy Vary nejsou v Americe - možná ano. Některé motivy v I Origins docela intenzivně připomínají komediální seriál Teorie velkého třesku, jsou však rozvíjeny se smrtelnou vážností. Snímek má publikum přivést k zamyšlení, činí to ale poněkud přepjatým způsobem a v klíčových scénách není právě nejpřesvědčivější. Spíše než sdělení, které se snaží předat, jej činí zajímavým herecké výkony - alespoň v tomto směru jej pořadatelé karlovarského festivalu nevybrali špatně.

Autor:

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...