Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Vášnivá komedie Ženy v pokušení: Vejdělek pokouší nejširší masy

Kultura

  12:21
„Vášnivá komedie“ Jiřího Vejdělka Ženy v pokušení v sobě moc vášně nemá, a když se o ni pokouší, sklouzává do vulgarity. Lépe funguje v tlumenějších momentech.

Vyžilá babička Vilma. Elišce Balzerové budiž za tuto roli odpuštěno, snad jen plnila příkazy režiséra. foto: Falcon

Jiří Vejdělek je po snímcích Účastníci zájezdu, Roming a Václav v pozici tuzemského filmového hitmakera, aniž by se setkal s významnějším odmítnutím ze strany kritiků. Jeho úspěch stojí na dvou věcech. Je zručným řemeslníkem a měl štěstí na scénáře Michala Viewegha a Marka Epsteina.

Ženy v pokušení si napsal sám -a je to poznat. Dramatický oblouk je do scénáře nacpaný jak šiška do husy a postavy nejsou zrovna životné. Ale jsou tu i zárodky nosných gagů a komediálních situací - a ty na place a s Ondřejem Hokrem ve střižně vypiplal jako sazeničky.



Film je průnikem žebříku tří ženských postav tří generací s řadou tří chlapíků mladšího a středního věku. Čtyřicátnice Helena se právě rozešla se záletným manželem. Její aktivistická dcera Laura rozdává lásku na všechny strany a momentálního partnera Jakuba bere jako dočasnou akvizici. Babička Vilma se pyšní svými sexuálními skalpy. Ve hře je ještě spisovatel Dan, který jí pomáhá sepisovat paměti, a jakýsi "brouk Pytlík" Michal. Děj spočívá v kombinacích dvojic.

Zleva herec a zpěvák Vojtěch Dyk, herci Eliška Balzerová, Lenka Vlasáková, Veronika Kubařová, Jří Macháček a režisér Jiří Vejdělek (dole uprostřed) po novinářské projekci nové české komedie Jiřího Vejdělka Ženy v pokušení.

Vejdělkovi je opět třeba přiznat komediální talent. Gag s přistižením manžela je sice známý, ale natočený tak, že ho divák nečeká, a nenatahovaný. Režisérův smysl pro načasování funguje i v rámci celých scén: když se po domě v přísné koordinaci nahání několik postav, z nichž některé hrozí způsobit gigantický průšvih, je to načasované, napínavé, legrační i vypointované ve smyslu němých grotesek.



S postavami je to půl napůl. Nejlépe vychází Jiří Macháček coby

Ženy v pokušení

Režie: Jiří Vejdělek
Hrají: Eliška Balzerová, Lenka Vlasáková, Veronika Kubařová, Jiří Macháček a další

Michal, protože dokáže neohrabanost mnohých Vejdělkových pokusů o humorné repliky obrousit minimalistickým herectvím. Vojtěch Dyk je jako nevyzrálý Jakub tak akorát, Roman Zach nemá v roli Dana moc prostoru. Nadějná Veronika Kubařová (Laura) je oproti tomu na plátně často, jenže scénář jí většinou předepisuje jen vystavování podprsenky. Lence Vlasákové coby Heleně nezbývá než zůstat v poloze uťápnuté ženské, která po čtyřicítce objevuje život.

Vládkyní suterénu českého filmu 2010 se stává babička Vilma. Budiž odpuštěno její představitelce Elišce Balzerové - jen plnila příkazy. Její postava je horší sestra tety Kateřiny ze Saturnina, obludný postklimakterický diblík, žena, která je schopná pohazováním svým poprsím a řečmi o "frndách" dohnat mužské pokolení do kláštera.



Ženy v pokušení budou divácký hit. Právě proto, že jsou v nich gagy většinou cítit na minuty daleko. Právě proto, že ukazují nerealistický svět zaopatřených lidí bez skutečných problémů. Právě proto, že k happy endu dojdou přes konstrukty typu promiskuitní holky, která si uvědomí, kdo je její pravá láska. Nelamme ale nad Vejdělkem hůl. Tentokrát vyšel vstříc masám ještě širším než ve svém debutu. Ale i tentokrát natočil film přesně tak, jak sám chtěl. A umí i jiné.