Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Vážná hudba v obýváku. Česká filharmonie nabídne stream ze svého studia v Rudolfinu

Hudebníci České filharmonie vystoupili 28. března 2020 v pražském Rudolfinu na benefičním koncertu pro dvě pražské a dvě brněnské nemocnice bojující s epidemií koronaviru. Kvůli zákazu pořádání společenských akcí hráli před prázdným hledištěm. Koncert v přímém přenosu vysílala Česká televize a bylo ho možné sledovat také přes internet. foto: ČTK

PRAHA - Česká filharmonie (ČF) 4. února nabídne první samostatný stream ze svého televizního studia v Rudolfinu. Přenos se uskuteční pod značkou Czech Phil Media, která byla představena před rokem v souvislosti s přenosem na francouzském hudebním kanálu Mezzo Live HD. Tentokrát jako vysílací platforma poslouží sociální sítě, mimo jiné facebook britského soukromého rádia Classic FM, který má čtyři miliony fanoušků.
  18:00

Na koncertu zazní pod taktovkou šéfdirigenta a hudebního ředitele ČF Semjona Byčkova Třetí symfonie a moll Skotská od Felixe Mendessohna-Bartholdyho a Koncert pro dva klavíry a orchestr od současného amerického skladatele Bryce Dessnera. 

Česká filharmonie v Číně
Česká filharmonie v Číně

„Bryce pro nás složil nádherný koncert, patří mezi ty, které hrajeme nejraději. Díky tomu, že perfektně zná spoustu různých hudebních světů, je jeho styl jedinečný. A právě v tomto koncertu můžete všechny ty světy zaslechnout. Nejlepší je se zaposlouchat a otevřít srdce,“ uvedly Katia a Marielle Labquovy, které se ujmou sólových partů v Dessnerově skladbě.

„Málokdo by před rokem hádal, jak nedocenitelnou roli v životě orchestru sehraje projekt Czech Phil Media a audiovizuální studio, které v Rudolfinu vzniklo za výrazné podpory ministerstva kultury. Od začátku koronavirové krize v březnu 2020 do Nového roku 2021 jsme živě odvysílali celkem 11 koncertů. V České televizi tyto koncerty vidělo 666 tisíc lidí, na facebooku pak téměř 1,5 milionu posluchačů z celého světa,“ uvedl generální ředitel ČF David Mareček.

Zájem o přenosy ČF roste, jejich dopad navíc není podle vedení orchestru pouze krátkodobý. Filharmonie díky nim rozšiřuje počty lidí, kteří mohou sáhnout po jeho hudebním a s hudbou souvisejícím obsahu. Počet fanoušků ČF na facebooku se v roce 2020 zvýšil o třetinu na téměř 35 tisíc a už na začátku prosince stránka překonala deset milionů zobrazení. Na instagramu se dosah orchestru více než zdvojnásobil, celkem měl přes dva miliony impresí. Růst ČF zaznamenala i na svém youtube kanále i na twitteru. Fanouškovská základna se rozšiřuje v České republice i v zahraničí.

Zástupci ČF nyní vedou jednání, aby koncert 4. února převzaly také sociální sítě koncertních domů ve Vídni, Paříži, Bruselu, Amsterodamu a Londýně. Do těchto měst měl orchestr odjet koncertovat začátkem února u příležitosti svého 125. výročí. Evropské turné však bylo kvůli pandemii koronaviru zrušeno.

Další živě přenášené koncerty budou následovat. ČF vzhledem k epidemické situaci ruší pro posluchače všechny symfonické koncerty plánované na březen a duben. Stejně jako na konci roku však plánuje jejich náhradu na televizních obrazovkách a sociálních sítích.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...