Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Ve Varech budou soutěžit Vratné lahve

Kultura

  10:17
PRAHA - Vratné lahve se budou ucházet o Křišťálový glóbus, v porotě zasedne David Ondříček, čestnou cenu převezme Břetislav Pojar a po letech nebude mít karlovarský festival hranou znělku.

Jiří Bartoška s plakátem 42. ročníku festivalu. foto: ČTK

Organizátoři Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary včera zveřejnili první informace o 42. ročníku přehlídky, která letos odstartuje už 29. června. Podle umělecké ředitelky festivalu Evy Zaoralové se právě dokončuje výběr filmů do soutěžní sekce, na niž je upřena největší pozornost. Kvalitních aspirantů na zařazení do soutěže je prý letos mnoho, vybráno jich bude maximálně šestnáct. V tuto chvíli je jisté, že domácí kinematografii bude reprezentovat nyní už velmi úspěšná komedie Vratné lahve. Jasno už je i o ruském nebo korejském snímku, polský film přiveze Krzysztof Krauze, který ve Varech před pár lety zabodoval s filmem Můj Nikifor. Snímky v hlavní soutěži bude v roli porotce sledovat režisér David Ondříček.
 
 Dalším českým zástupem na festivalu bude snímek Roberta Sedláčka Pravidla lži. Psychologický thriller, který sbíral ceny domácí kritiky, byl vybrán do soutěžní sekce Na východ od Západu. Pro Křišťálový glóbus za mimořádný přínos světovému filmu si letos půjde legenda české animované tvorby Břetislav Pojar.

 Program letošní přehlídky by měl nabídnout na dvě stovky filmů rozdělených do tradičních sekcí. Vedle těch soutěžních se velké pozornosti těší třeba Horizonty, které nabízejí novinky ze světových přehlídek a distribuční předpremiéry. Můžeme se těšit například na vítězné tituly z Benátek i z Berlína. Na programu bude i film Steva Buscemiho Interview, který měl v Berlíně velký úspěch (Buscemi film natočil podle scénáře zavražděného nizozemského filmaře Thea van Gogha), stejně jako film Irina Palm se zpěvačkou Marianne Faithfullovou v roli začínající prostitutky.

 Karlovarské publikum uvidí i přízračnou novinku Davida Lynche Inland Empire, kostýmní drama Francoise Ozona Angel, romanci Venus s Peterem O'Toolem nebo třetí díl Dannyho parťáků. Nebudou chybět tradiční sekce Fórum nezávislých, Jiný pohled nebo Dny kritiků Variety. Retrospektivy budou tentokrát rekapitulovat tvorbu Japonské nové vlny a Nového Hollywoodu.

 Diváci budou muset letos oželet hranou znělku, která charakterizovala každý ročník festivalu. Podle prezidenta přehlídky Jiřího Bartošky už se většina renomovaných filmařů na znělce vystřídala, nastal tedy čas na změnu. Ta bude mít podobu jednoduché grafické znělky, která uvádí i ostatní velké přehlídky. Mluvit o hostech je zatím prý předčasné, řada jich je v jednání. Jisté je jen to, že půjde o jména z uváděných filmů.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!