Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Ve věku 84 let zemřel umělec Christo známý zahalováním staveb. Zakryl Reichstag i australské pobřeží

Ve věku 84 let ve svém newyorském domě zemřel výtvarný umělec Christo, který se po celém světě proslavil zahalováním známých památek. foto: Reprofoto/Twitter: Christo and Jeanne-Claude

New York - Ve věku 84 let v neděli ve svém newyorském domě zemřel výtvarný umělec Christo, který se po celém světě proslavil zejména zahalováním staveb textiliemi. Informovala o tom jeho kancelář, přičemž podle agentury AP neuvedla příčinu smrti.
  22:41aktualizováno  1. června 0:43

Zemřel vynálezce plicních ventilátorů George Weisz, jeden z nejznámějších tatínků na světě

Christo se narodil v Bulharsku. V roce 1957 odešel do Prahy, odkud pak utekl do Vídně. Proslavil se v uměleckém páru se svou manželkou Jeanne-Claude, která zemřela v roce 2009. Látkou pokryli oba výtvarníci mrakodrapy, část australského pobřeží, římské hradby, živé stromy či pařížský most Pont Neuf.

Zakrytí berlínského Říšského sněmu přilákalo v roce 1995 desetitisíce diváků. V...
Látkou pokryli v letech 1968-69 Christo se svou manželkou Jeanne-Claude i část...

Jejich zakrytí berlínského Říšského sněmu přilákalo v roce 1995 desetitisíce diváků. V následujících dvou týdnech se na budovu skrytou ve 100 000 metrech čtverečních blýskavé fólie přijelo podívat dalších pět milionů lidí z celého světa. Smyslem celé akce bylo podle umělců ukázat jedinečnost skutečnosti, která pomíjí. Snaha upozornit na pomíjivost se ostatně nese celým dílem tohoto uměleckého páru, který se poznal koncem 50. let na studiích v Paříži.

Velkou pozornost upoutal Christo před čtyřmi lety svým projektem plovoucích barevných pontonů, které na dva týdny spojily města u severoitalského jezera Iseo. Prošlo se po nich celkem 1,3 milionu lidí.

„Christo prožil svůj život naplno, nejen, že vymýšlel věci, které se zdály být nemožné, také ty věci realizoval,“ uvedla po umělcově smrti jeho kancelář. „Díla Christa a Jeanne-Claude sbližovala lidi skrze společné prožitky po celém světě, a jejich tvorba nadále žije v našich srdcích a našich vzpomínkách,“ citovala z prohlášení AP.

Loni na jaře média informovala o novém Christově projektu, který měl být podle původního plánu zrealizován minulý měsíc. Pod látkou měl na několik dní zmizet Vítězný oblouk v centru Paříže. Christův tým dnes uvedl, že instalace ve francouzské metropoli bude k vidění v září.

Autor:

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...