Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Zemřel herec Sean Connery, jeden z nejslavnějších představitelů Jamese Bonda. Bylo mu 90 let

Kultura

  13:38aktualizováno  17:11
Ve věku 90 let v sobotu zemřel britský herec Sean Connery. Informovala o tom stanice BBC. Kromě jiného byl Connery jedním z představitelů Jamese Bonda. Jeho úmrtí potvrdila rodina.

Sean Connery foto: Reuters

Podle BBC je slavný Skot považován za nejlepšího z těch, komu byla svěřena role neporazitelného agenta 007. Hrál v sedmi dílech série, ale je znám i z jiných rolí ze snímku Indiana Jones a Poslední křížová výprava, Robin Hood nebo Jméno růže. Devadesátiny oslavil v srpnu.

Sean Connery ve filmu Z Ruska s láskou (1963).
Sean Connery jako James Bond a Honore Blackmanová jako Pussy Galore ve filmu...

Narodil se v rodině katolického továrního dělníka a protestantské uklízečky v Edinburghu a jeho život nezačínal v rychlých autech, za přítomnosti krásných žen ani vodky, připomíná BBC. Ze školy odešel ve 13 letech bez jakékoli kvalifikace a začal s donáškou mléka, leštěním rakví a zednickou prací. Pak vstoupil do královského námořnictva, kde pobyl tři roky.

Legendární slova Bond, James Bond, pronesl poprvé v roce 1962 při natáčení první ze „svých“ bondovek Dr.No. V konkurzu tehdy, ačkoli neprofesionál, zvítězil před Cary Grantem, Rexem Harrisonem i Rogerem Moorem. Zahájil tím svou slavnou hereckou kariéru.

Výtvarník Richard Demarco, který za studií Conneryho často maloval, ho popsal jako „příliš krásného na to, aby se to dalo vyjádřit slovy“. Connery byl ve svých 59 letech označen za sexuálně nejpřitažlivějšího muže planety. Když ho vybírali do jedné z prvních rolí, usoudila režisérova manželka, že „ženám se bude líbit“. Connery byl také nadaný hráč fotbalu, ale nakonec si řekl, že tato kariéra by neměla dlouhého trvání, a orientoval se na herectví.

Oscara získal v roce 1988 za vedlejší za roli ve filmu Neúplatní, dvakrát dostal cenu udělovanou zahraničními novináři v Hollywoodu Zlatý glóbus a také cenu Britské filmové a televizní akademie BAFTA. Roku 2000 byl povýšen do šlechtického stavu, ale údajně až po velkých průtazích, které způsobili britští labouristé kvůli Conneryho podpoře nezávislosti Skotska.

Jak uvádí BBC, Connery nenáviděl hollywoodský životní styl a raději hrával golf ve svým domech ve Španělsku, Portugalsku a v Karibiku. Se svou druhou ženu Micheline Roqubruneovou se seznámil v Maroku, poprvé byl ženatý s australskou herečkou Diane Cilentovou. Toto manželství skončilo v roce 1975 a Connery byl obviněn z násilí na své ženě. S Cilentovou má syna Jasona, který se také věnuje herectví. 

Smutný den pro všechny, kteří mého otce znali a měli rádi, smutná ztráta pro lidi po celém světě, které těšil svým úžasným hereckým nadáním,“ uvedl Jason Connery.

„Sean byl globální legendou, ale v první řadě byl vlastencem a hrdým Skotem,“ uvedla skotská premiérka Nicola Sturgeonová s tím, že skotský národ dneškem přišel o jednoho z nejmilovanějších synů. „Byl celoživotním obhájcem nezávislosti Skotska a ti z nás, kteří toto přesvědčení sdílejí, by mu měli být neskonale vděční.“

Producenti bondovek Michael Wilson a Barbara Brocolliová vyzdvihují především Conneryho herecké charisma. „Vždy se na něj bude vzpomínat jako na původního Jamese Bonda, jehož nesmazatelný vstup do dějin filmu začal ve chvíli, když pronesl nezapomenutelná slova: ‚Jmenuji se Bond, James Bond‘,“ uvedli. „Bezpochyby má lví podíl na úspěchu filmové řady a měli bychom mu za to být navždy vděční.“

„Když jsem vyrůstal, tak jsem Seana Conneryho zbožňoval. Legenda na filmovém plátně i mimo něj. Odpočívej v pokoji,“ uvedl australský herec Hugh Jackman na twitteru.

Na Bondovo úmrtí reagoval na twitteru i český minisrtr zahraničí Tomáš Petříček: „Sir Sean Connery zůstane oskarovou legendou světové kinematografie. Většího skotského patriota mezi herci jeho formátu bychom asi nenašli. Rest in peace, 007.“

Ke skonu filmové legendy přicházejí ohlasy také z prostředí mimo filmovou branži. „Sean Connery alias agent 007 James Bond proslavil práci zpravodajských služeb jako málokdo, a to i přesto, že dobrodružství agenta Jejího veličenstva jsou fikce a nadsázka. Sbohem, sire Connery,“ napsala na twitteru česká Bezpečnostní a informační služba.

Sean Connery - první přestavitel agenta 007 a skotský patriot

Proslavil ho James Bond a dodnes je pro mnohé fanoušky jediným jeho pravým představitelem. Sean Connery, herec se skotským původem, chtěl být nejdřív fotbalistou a uspěl i v kulturistické soutěži. Nakonec se našel na filmovém plátně, k nemalé radosti zástupů žen a dívek po celém světě. Miloval i golf, skotskou whisky, věnoval se charitě a usiloval o důstojné Skotsko. Dnes Connery zemřel, v srpnu oslavil devadesát let.

Postavu špióna s povolením zabíjet, elegantního svůdce schopného s přehledem vyřešit tu nejzapeklitější situaci a ještě přitom trousit humor, vytvořil v šesti filmech: Dr. No (1962), Srdečné pozdravy z Ruska (1963), Goldfinger (1964), Thunderball (1965), Žiješ jenom dvakrát (1967) a Diamanty jsou věčné (1971) a v jednom remaku z roku 1983. Bondovi byl vděčný, ale také prohlásil, že ke zvládnutí této role stačí jen kondice a umění líbat.

Kromě Bonda ztvárnil řadu chlapíků se značným charismatem, pro něž jsou fyzické dispozice stejně zásadní jako přirozená inteligence a zdravý úsudek. Tak to bylo v Highlanderovi (1986), Skále (1996) či Pasti (1999). Ze stejného těsta byl i policista Jim Malone z dramatu Briana De Palmy Neúplatní (1987), který vynesl Connerymu Oscara za vedlejší roli. Definitivní sbohem těmto postavám dal ve filmové sci-fi Liga výjimečných, kterou v roce 2003 osobně uvedl i v Praze.

Dobrodružná, napínavá i akční je také středověká detektivka Jméno růže (1986), v níž si Connery zahrál Viléma z Baskervillu. Při této příležitosti se setkal i s autorem předlohy Umbertem Ekem: "Během natáčení jsme měli spoustu času, a tak zatímco se připravoval záběr a nám mrzly zadky, my debatovali o templářích."

Z Conneryho filmografie dále vynikají snímky Vražda v Orient-expresu (1974), První velká vlaková loupež (1978), Indiana Jones a Poslední křížová výprava (1989) nebo Vycházející slunce (1993).

Jednou se také posadil na režisérskou stoličku - při tvorbě dokumentu o skotské loďařské firmě, jíž hrozil krach. Snímek se jmenoval Buřinky a čepice (buřinky nosili úředníci, čepice dělníci) a premiéru měl v roce 1967. Connery doufal, že film může přispět k záchraně loďařského průmyslu a zachování tisíců pracovních míst.

Jméno dostal po irském dědečkovi. Narodil se 25. srpna 1930 jako Thomas Sean Connery, vyrůstal v chudobě, ve třinácti letech opustil školu a v šestnácti vstoupil do britského Královského námořnictva. Odtud odešel po třech letech kvůli žaludečním vředům a jako památku na moře si odnesl dvě tetování, hlásající jeho životní hesla: "Skotsko navždy" a "Máma a táta".

Podle své autobiografie Býti Skotem, která v ČR vyšla v roce 2009, si na živobytí vydělával i jako mlékař, leštič rakví nebo model aktů. Ze všeho nejvíc prý ale toužil stát se fotbalistou: "Chtěl jsem pracovat, vydělávat peníze a hrát fotbal."

V té době si urostlého mladíka vybrali do komparsu hry Báječné dny v edinburském divadle Empire. Pak zkusil konkurs do muzikálu Jižní Pacifik: "Jediné, co po člověku chtěli, bylo, aby vypadal jako Američan a udělal pár přemetů," vzpomínal. Ale stále ho víc bavil fotbal, byť se nakonec rozhodl pro hraní.

Mezery ve vzdělání se snažil odstranit četbou a knihy četl po tuctech. V době konkursu na Jamese Bonda byl Connery takřka neznámým převážně televizním hercem. Podle autora předlohy Iana Fleminga vypadal spíše jako řidič kamionu nebo kaskadér. O jeho obsazení nakonec údajně rozhodla manželka producenta Alberta Broccoliho, jíž vytáhlý Skot připadal "prostě báječný". A tak Connery strávil devět let s agentem 007.

"Mám rád ženy. Nerozumím jim, ale líbí se mi," tvrdil idol něžného pohlaví, který byl podruhé ženatý. Druhou manželku, francouzskou malířku Micheline Roquebrunovou, poznal na golfovém turnaji. Byli spolu 40 let. Z prvního manželství s Australankou Diane Cilentovou měl syna Jasona, který se rovněž věnuje herectví i režii. První manželství skončilo v roce 1975 a Connery byl obviněn z násilí na své ženě.

Od roku 2000 se skotský patriot a fanoušek fotbalového týmu Glasgow Rangers mohl pyšnit šlechtickým titulem. Na slavnostní ceremoniál při převzetí ocenění z rukou královny se dostavil ve skotském kroji s tradiční sukní.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...