Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Ve Ville Pellé se dají prožít desítky příběhů. Výstava je přitažlivá pro děti i dospělé

Kultura

  12:00
PRAHA - Svoji současnou výstavu anoncuje Galerie Villa Pellé jako pozvánku do magického světa ilustrátorky Renáty Fučíkové. Prostřednictvím výjevů z jejích knížek se divák pohybuje v říši dějin, mýtů, snů a pohádek.

Praha v srdci. Kniha příběhů, které se staly za 200 let. foto: VILLA PELLÉ

Zatím nejrozsáhlejší autorčina výstava, prezentující její práce za posledních třicet let, zabírá tři patra, kterými galerie Villa Pellé disponuje. Kurátor Radim Kopáč a architekt Jan Pfeiffer si dali záležet, aby obsah instalace odpovídal jejímu názvu příběhy/stories a byl přitažlivý pro dětské i dospělé diváky.

Retrospektivu umělkyně, jejíž jméno je spojeno především s knihami pro děti, koncipovali jako interaktivní procházku. Návštěvníky zavede do mnoha fiktivních i skutečných světů, do několika půvabných zákoutí, kde se potkají nejen s hrdiny z pohádek. Tematický záběr Renáty Fučíkové je velmi široký a je obdivuhodné, jak dokáže různorodou látku výstižně textově, ale především výtvarně zpracovat.

Skrytý patriarcha buddhismu. Výstava ukazuje nové tisky grafik Františka Drtikola

Nejčastějším námětem autorky je Praha, dále tuzemské i světové historické události a jejich klíčové postavy. Jeden z výstavních sálů například zaplňují příběhy evropských dějin od pravěku po současnost, které autorka shrnula v knize Historie Evropy. Přínosem její tvorby je fakt, že Fučíková pojímá jednotlivá období ve všech souvislostech, zmíní nejen hlavní události, vůdčí osobnosti a myslitele daného období, ale nezapomíná ani na zprostředkování pohledu na běžný život tehdejších lidí. Dětským návštěvníkům například přiblíží, jak vypadala meziválečná česká domácnost, a to tak, aby si uvědomili kontrast mezi životními podmínkami tehdy a dnes. V oblasti české historie se zaměřuje na životy velikánů – Karla IV., Jana Amose Komenského, Jana Husa a podobně.

Některé osobnosti nejsou prezentovány jen obrazovou formou. Dá se například vstoupit do pokoje, kde v posteli leží Řehoř Samsa v podobě brouka z Kafkovy povídky Proměna. Fučíková neopomíjí ani biblickou tematiku. Část výstavy je věnována její nedávno vyšlé knize Jakub a hvězdy. Obsahuje příběhy o souhvězdích, která lidé pozorují od nepaměti, dávají jim jména, věří v jejich magické kouzlo a snaží se z nich věštit budoucnost.

Inspirována kulturami z celého světa vytvořila Renáta Fučíková novou mytologii vztahující se k dvanácti znamením zvěrokruhu. S názvem korespondují i ilustrace laděné převážně do modrých a zlatých tónů. Ilustrátorka preferuje srozumitelné výjevy, v nichž zároveň nechává dostatek prostoru k podněcování dětské fantazie. Výstavu, otevřenou do 19. června, provází celá řada besed, tvůrčích dílen a komentovaných prohlídek.

PŘÍBĚHY/STORIES

Kurátor: Radim Kopáč

Villa Pellé, Praha, do 19. 6.

Autor:

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...