Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Velké téma, žádné drama. Ze tmy ke světlu Jindřicha Štreita je splněný úkol

Kultura

  12:00
PRAHA - Slavná fotogalerie na Staroměstské radnici, kde dekády hostovala přehlídka Czech Press Photo, končí. Jako poslední tu v přízemí a prvním patře vystavuje Jindřich Štreit. Navzdory realitě má jeho podnik nadějeplný název: Ze tmy ke světlu.

Humanista. Na Staroměstské radnici představuje Štreit své fotografie z českých věznic. foto:  Dan Materna, MAFRA

Štreit, jemuž je letos čtyřiasedmdesát, patří k fotografům, kteří jasně vidí – a jsou dobře vidět. Od sedmdesátých let po dnešek realizoval stovky a stovky výstav, má široké publikum doma i v zahraničí, působí jako pedagog. Jeho černobílé fotografie se poznají po tématu i výrazu. Štreit fotí společenskou periferii, hlavně českou vesnici a lidi, kteří nezapadají do normálu, jako narkomany, handicapované, bezdomovce, vězně.

Fotograf Jindřich Štreit na vernisáži výstavy Vietnam Stories v rámci Letní...
Fotograf Jindřich Štreit na vernisáži výstavy Vietnam Stories v rámci Letní...

Slza na tváři

A fotí je v lince humanistické reportážní fotografie, dynamicky, s důrazem na tvář, ruce, tělo, na mimiku, gestikulaci, pohyb. Na souvislosti, jimiž procházejí. V jeho záběrech je paměť i varování, připomínka toho, co zmizelo v nenávratnu, i toho, co jsme vytěsnili ze zorného pole. Náboj je tedy trochu kritický a trochu edukativní.

Nejinak ve Štreitově aktuálním cyklu, který visí do 29. září na Staroměstské radnici. Hlavní slovo tady mají kaplan a vězni. On je tím světlem, oni jsou tou tmou.

Respektive tím světlem má být spíš Kristus, kterého jim kaplan servíruje jako naději, jako spásu. Štreit fotil dva roky ve dvou desítkách věznic po celé republice; mužských i ženských. Fotil bezprostředně, zblízka, natěsno; žádné velké kulisy, žádné otevřené prostory, hlavně těla v interiéru. A většinou těla, která na tom nejsou nejlíp. Nesou vinu, navenek jsou jasně poznačená: hluboké vrásky, prázdné pohledy, polámané nehty. Těla, jimž je třeba pomoct, aby nepropadla definitivní zkáze.

Zatímco ve svých fotografiích venkovského života zdůrazňuje Štreit konflikt minulého s přítomným, starého s novým, a generuje přitom nejen značnou dávku poezie, ale i komiky, pak v aktuálním souboru všechny tyhle kvality většinou opadaly.

Štreit je doslovný. Divák nemá moc prostoru, kam se ponořit, kde domýšlet po svém, kde snít. Vidí člověka na kolenou, unavené tělo, ruce v modlitbě, rozhovor anebo zpověď, člověka listujícího v bibli, slzu na tváři. Všechno je jasné. A občas to jde za hranici, směrem k melodramatu, kýči. Některé scény jsou trochu divadelní, spíš teatrální, stylizované. Stejně tak instalace výstavy. Jako by ty fotky visely v klecích. Aby divákovi došlo, že předobrazy k těm obrazům jsou za mřížemi.

Splněný úkol

Pokud má Štreit na Staroměstské radnici premiéru, a zároveň je jeho výstava derniérou celé galerie, chtělo to kurátorsky trochu náročnější, bohatší podnik. Třeba retrospektivu, záběr na proměny autorského rukopisu za posledních třicet čtyřicet let. Vybírat je jistě z čeho. Navíc většina fotek z cyklu Ze tmy ke světlu je v barvách, sice tlumených, ale i tak je jasné, že tématům, která Štreit sleduje, sluší černobílá víc. Podobně jako metafyzické fotografii Karla Cudlína nebo válečným reportážím Antonína Kratochvíla. Z nejnovější Štreitovy výstavy tak zbydou rozpaky. Sice velké téma, ale žádné drama, žádná hluboká psychologie. Spíš průměr, splněný úkol.

JINDŘICH ŠTREIT: ZE TMY KE SVĚTLU

Staroměstská radnice, Praha, do 29. 9.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!